Antena 3 CNN Actualitate Cultură Egipt. Arheologii au descoperit o piramidă considerată dispărută

Egipt. Arheologii au descoperit o piramidă considerată dispărută

Egipt. Arheologii au descoperit o piramidă considerată dispărută
06 Iun 2008   •   18:00
Arheologii egipteni au descoperit joi, în Saqqara, Egipt, o piramidă veche de 4.000 de ani considerată până acum dispărută. Se crede că aceeaşi pirammidă a mai fost descoperită o dată în urmă cu 200 de ani, dar situl arheologic de atunci a fost înghiţit pentru 200 de ani de nisipurile deşertului. Zahi Hawass, coordonatorul echipei de arheologi, este de părere că piramida a fost construită de Menkauhor, un faraon cvasinecunoscut care a domnit doar opt ani.

În anul 1842 arheologul german Karl Richard Lespius a menţionat această piramidă în însemnările provind descoperirile sale, referindu-se la ea cu numele de “Piramida fără cap”, datorită faptului că acesteia îi lipseşte partea superioară. Nisipurile deşertului au acoperit însă vestigiile scoase la iveală de cercetătorul german pe care nu le-a mai văzut nimeni de atunci.

Baza piramidei a fost dezvăluită după îndepărtarea unei movile de nisip înalte de aproximativ opt metri. Pentru această etapă a cercetării a fost necesar un an şi jumătate. Stilul arhitectonic folosit la construirea edificiului indică faptul că acesta a fost contruit în timpul celei de-a cincea dinastii egiptene, plasată între anii 2.465 î.e.n. Şi 3.325 î.e.n., cu aproximativ 200 de ani după construirea marii piramide din Giza.

Arheologii continuă cercetările în zona Saqqara. Ei speră că vor mai descoperi alte piramide subsidiare celei principale şi alte inscripţii de valoare istorică.

Antena3.ro

×
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close