Antena 3 CNN Actualitate Cultură Fanii Harry Potter au făcut noapte albă

Fanii Harry Potter au făcut noapte albă

Fanii Harry Potter au făcut noapte albă
21 Iul 2007   •   10:32

Aşteptarea a luat sfârşit. Din Marea Britanie în Germania, Franţa, Australia, Thailanda sau Japonia, mii de admiratori înfocaţi ai personajului au luat cu asalt librăriile, pentru a fi printre primii care intră în posesia preţiosului volum. În timp ce unele ziare dezvăluiseră finalul ultimului volum al seriei Harry Potter în ediţiile lor de vineri, mulţi potter-maniaci au preferat să nu caute asemenea informaţii pentru a nu-şi strica surpriza. Nici cititorii români care au făcut noapte albă pentru a achiziţiona exemplarul mult aşteptat nu s-au grăbit să afle dacă personajul principal va supravieţui. Vineri noapte, cei care au cumpărat ediţia britanică de la Librăriile Cărtureşti, Noi sau Humanitas Kretzulescu erau încântaţi că au obţinut ultimul volum, dar puţini dintre ei l-au întors rapid pentru a citi ultimele cuvinte: ?All was well? (Totul s-a sfârşit cu bine).

Deşi fanii bucureşteni s-au împărţit pe la mai multe libării, cea mai mare animaţie a fost ca şi în 2005 la Cărtureşti, care a organizat de această dată petrecerea de lansare în cinematograful Patria şi nu pe stradă. În decursul a patru ore de magie albă, între 22.00 şi 02.00, copii costumaţi în ucenici vrăjitori s-au întrecut în concursuri pe teme legate de celebrele romane.

În timp ce în librărie unii îşi cumpărau pe ultima sută de metri vouchere "magice" care să le asigure o reducere de preţ de 10% (94,5 lei în loc de 105 lei), în cinematograful Patria copiii au urmărit sau au participat la competiţii între echipe de vrăjitori, crae îşi puteau cumpăra chiar din holul sălii de cinema costumaţia şi baghetele magice.

La librăria Noi, invitata de onoare a lansări, Dana Nălbaru, a rupt sigiliul sub care erau pecetluite exemplarele la un minut după ora 02.00, dezvăluind atât cartea cu copertă pentru adulţi, cât şi pe cea dedicată micuţilor.

La Librăria Humanitas Kretzulescu, vânzarea propriu-zisă a cărţilor a început cu 20 de minute mai târziu, după ce s-a încheiat programul pregătit pentru fani şi s-a tras la sorţi câştigătorul marelui premiu al lansării, constând într-un volum ?Harry Potter şi Sfinţii mortali?. Publicul de la această librărie a fost, poate, cel mai bun exemplu că seria scrisă de Rowling nu se adreseazã exclusiv copiilor. Majoritatea celor prezenţi erau tineri de 20 şi ceva de ani şi mai toţi veniseră pentru a cumpăra cartea şi nu de a participa la jocuri şi concursuri.

Lansarea ultimului volum nu a fost însă lipsită de evenimente neaştepate. Un tânăr australian în vârstă de 21 de ani nu a ezitat să se arunce sâmbătă în apele reci ca gheaţa ale unui lac din Sydney, pentru a recupera bonul luat de vânt, care l-ar fi ajutat să pună mâna pe ultimul volum al seriei Harry Potter. Dar, în loc de chitanţă, s-a ales cu o hipotermie, fiind transportat la spital. Medicii s-au asigurat ulterior că tânărul va putea primi exemplarul său din ?Harry Potter şi Sfinţii mortali?. Mii de fani australieni au înfruntat iarna şi vântul puternic pentru a cumpăra ultima carte a seriei.

?Harry Potter? reprezintă mai mult decât un succes comercial, este un adevărat fenomen global. O dovedeşte chiar atmosfera de sărbătoare ce a caracterizat lansarea fiecărui volum al seriei, de la Londra la New York, şi de la Sydney la Bucureşti.

Antena3.ro

http://www.antena3.ro/Lansarea-ultimului-volum-Harry-Potter-pune-fanii-pe-jar_clt_36238_ext.html"target="_blank">Citiţi şi LANSAREA ULTIMULUI VOLUM HARRY POTTER PUNE FANII PE JAR

×
Parteneri
Criminalii de la Padina au fost eliberaţi din arest
x close