Antena 3 CNN Actualitate Cultură Filmul ?Cocoşul decapitat", prezentat în premieră în România, la Cinema Studio

Filmul ?Cocoşul decapitat", prezentat în premieră în România, la Cinema Studio

Filmul ?Cocoşul decapitat", prezentat în premieră în România, la Cinema Studio
25 Mar 2008   •   17:28

Filmul „Cocoşul decapitat”, regizat de Radu Gabrea şi Marjan Vajda va fi prezentat în premieră în România vineri seara, la Cinema Studio din Bucureşti. Scenariul filmului, semnat de Radu Gabrea şi Bernd Koss, este realizat după bestsellerul în limba germană a scriitorului saş Eginald Schlattner. Distribuţia filmului reuneşte actori români şi străini, în rolurile principale fiind David Zimmerschied (Germania), Alicja Bachlena-Curus (Polonia), Ioana Iacob şi Axel Mustaţă.

Subiectul filmului „Cocoşul decapitat” este o poveste a unor adolescenţi a căror maturizare este legată de evoluţia comunităţii săseşti din Ardeal. În ziua de 23 august 1944, într-un oraş din transilvania română, Felix Goldschmidt, în vârstă de 16 ani, îşi aşteaptă colegii de clasă care vin de la petrecerea de final, organizată cu ocazia absolvirii şcolii. Petrecerea va marca o despărţire mult mai importantă decât cea de şcoală. Tot în acea zi, regatul României se desparte de aliatul său, Germania nazistă. În mijlocul acestor evenimente dramatice, Felix Goldschmidt este împărţit între Tineretul German Naţionalist şi confirmarea sa evanghelică. Mai mult, el este torturat de problemele adolescenţei, care îi implică pe cei trei prieteni ai săi: evreica Gisela, care este exmatriculată de la şcoala germană, Hans Adolf, cel mai bun prieten al său, fiu de coşar, care îl trădează din gelozie, şi Alfa Sigrid, fiica cochetă a unui nobil saş proprietar de pământuri căreia îi face plăcere să seducă băieţii.

„Cocoşul decapitat” a fost premiat cu premiul special în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj, în 2007, unde filmul a fost proiectat în premieră. Filmul a mai avut premiere în Austria, la Viena şi Graz, precum şi în Germania şi Ungaria. „Cocoşul decapitat” a mai primit o menţiune specială a juriului la Festivalul Internaţional de Film Saturno, la Roma şi a mai fost prezentat la Ziua Filmului Românesc de la Montreal (octombrie 2007), la Festivalul Internaţional de Film Evreiesc de la Ierusalim (decembrie 2007), la Festivalul Internaţional de Film Cairo (decembrie 2007), Festivalul Internaţional de Film Romantic de la Mons, Belgia (februarie 2008), şi la Festivalul Internaţional de Film de Tiburon, în California (martie 2008).

Radu Gabrea a debutat în 1969 cu filmul „Prea mic pentru un război atât de mare”, premiat la Festivalul de la Locarno în 1970. În acelaşi an a realizat primul serial de televiziune din România, „Urmărirea”. În 1973, următorul lui film, „Dincolo de nisipuri”, a fost selectat la Festivalul de la Cannes, la secţiunea Quizantine de Ralizateurs. Din filmele regizate de el, amintim de „Nu te teme, Jacob”(1981), „Un bărbat ca Eva” (1984), „Secret of the Ice Cave” (1989), „Struma” (2000), „Noro” (2002) şi „Călătoria lui Gruber (2007).

Antena3.ro

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close