Antena 3 CNN Actualitate Cultură Filmul lui Cristian Mungiu, propus pentru Oscar (VIDEO)

Filmul lui Cristian Mungiu, propus pentru Oscar (VIDEO)

Filmul lui Cristian Mungiu, propus pentru Oscar <font color=red>(VIDEO)</font>
23 Aug 2007   •   13:44

Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu, premiat cu Palme d'Or la Cannes 2007, este propunerea României pentru nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film străin. Decizia a fost luată de şase critici de film - Cristina Corciovescu, Dana Duma, Magda Mihăilescu, Eugenia Vodă, Mihai Chirilov, Eugen Atanasiu şi de un regizor - Dinu Tănase.

Actorii au primit vestea nominalizării cu bucurie, însă cei care au mai fost la un pas de nominalizare şi-au arătat scepticismul. Luminiţa Gheorghiu a trecut prin momente similare în urmă cu doi ani, cu pelicula ?Moartea domnului Lăzărescu?. ?Sperăm din tot sufletul, dar Academia a avut ciudăţenii şi în ceea ce îi priveşte pe ai lor?, a declarat Luminiţa Gheorghiu.

Criticul de film Mihai Chirilov consideră că filmul lui Mungiu ?are şanse să capteze atenţia membrilor Academiei, pentru că a primit cel mai important trofeu pe care îl poate primi cineva într-o competiţie internaţională". ?E unic, e frumos, e un vis care merge mai departe şi sper din toată inima să fie bine şi în continuare?, apreciază actorul Vlad Ivanov.

În România, mult aşteptatul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" va avea premiera la jumătatea lunii septembrie.

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" spune povestea unei studente, Găbiţa (interpretată de Laura Vasiliu), care vrea să scape de o sarcină nedorită şi suportă consecinţe oribile, împreună cu prietena ei, Otilia (Anamaria Marinca). Acţiunea se petrece în România comunistă din 1987, când avorturile erau interzise.

În cursa pentru nominalizarea la Oscar au mai participat filme ca "Hârtia va fi albastră", "Lacrimi de iubire - filmul", "Şi totul era nimic...", "Trei fraţi de belea", "Ryna", "Happy End", "Ticăloşii", "California Dreamin' (Nesfârşit)" şi "După ea".

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile":


Antena3.ro

×
Parteneri
Restricții de circulație, pe cele mai mari artere din București, în acest weekend
x close