Antena 3 CNN Actualitate Cultură Filmul lui Mungiu va putea fi difuzat în şcolile franceze

Filmul lui Mungiu va putea fi difuzat în şcolile franceze

  
Filmul lui Mungiu va putea fi difuzat în şcolile franceze
10 Iul 2007   •   19:17

Filmul "Patru luni, trei săptămâni şi două zile" va fi totuşi difuzat ca materie didactică în Franţa. Ministerul Educaţiei de la Paris a revenit asupra deciziei iniţiale şi a dat undă verde ca pelicula lui Cristian Mungiu să fie prezentată elevilor. Săptămâna trecută, guvernul a fost împotrivă, susţinând că filmul despre o tânără care e nevoită să recurgă la avort e prea dur pentru adolescenţi. Pelicula premiată la Cannes va fi copiată pe o mie cinci sute de DVD-uri, care vor fi distribuite în şcolile şi liceele franceze.

Societatea Regizorilor de Film (SRF) a denunţat ?presiuni ale unor asociaţii anti-avort? pentru ca filmul lui Cristian Mungiu, care vorbeşte despre avorturile clandestine din România lui Ceauşescu să nu fie difuzat. Ministrul francez a decis să suspende această hotărâre şi a avut o serie de întâlniri cu SRF şi cu unii dintre membrii juriului de la Premiul Educaţiei. Filmul semnat de Cristian Mungiu este o dramă rece despre avorturile făcute pe ascuns în perioada comunistă şi a primit, la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, atât Marele Premiu (Palme d'Or), cât şi Premiul Criticii.

Părerea ministrului nu întruneşte însă unanimitatea la Minister, unele persoane de acolo considerând că, dimpotrivă, filmul ?nu prezintă nici un risc pentru publicul adolescent? pe care îl invită la o ?conştientizare a unui subiect care poate şi trebuie să fie abordat fără ocolişuri?.

La finele lunii mai, asociaţia anti-avort ?Choisir la vie? (Alege viaţa) a denunţat, într-un comunicat intitulat ?Cultura morţii recompensată la Cannes?, o ?adevărată propagandă pro-avort şi un pericol pentru copiii şcolarizaţi?. Asociaţia îşi afirma astfel ?opoziţia fermă la difuzarea unui astfel de film în unităţile şcolare din Franţa?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Alertă meteo, emisă de ANM. Cod galben de ploi, vijelii şi grindină în România
x close