Antena 3 CNN Actualitate Cultură Filmul lui Porumboiu ?A fost sau n-a fost?? va rula în Anglia

Filmul lui Porumboiu ?A fost sau n-a fost?? va rula în Anglia

Filmul lui Porumboiu ?A fost sau n-a fost?? va rula în Anglia
13 Aug 2007   •   17:25

Filmul românesc ?A fost sau n-a fost??, câştigător al Trofeului Camera d'Or la ediţia din 2006 a Festivalului de la Cannes, va fi prezentat, din 17 august, în cinematografele din Marea Britanie. Premiera britanică are loc la puţin timp după ce filmul, a cărui variantă în engleză este ?12:08 East of Bucharest?, a fost lansat în SUA (6 iunie), unde a avut parte de o ?primire excelentă?, potrivit criticii de specialitate. Succesul este confirmat şi de rezultatele box office-ului din primul weekend de lansare. Lungmetrajul de debut al lui Corneliu Porumboiu a atras distribuitori din lumea întreagă imediat după obţinerea Camera d'Or la Cannes. Numai în prima jumătate de an de la acest eveniment, s-au derulat contracte pentru vânzarea filmului în peste 20 de ţări, printre care Italia, Franţa, SUA, Marea Britanie, Belgia, Mexic, Brazilia, Suedia, sau Danemarca.

La succesul filmului au contribuit şi reacţiile din presa străină. ?Amuzant, gustos şi crud?-?Liberation?, ?O satiră delicată a iluziilor postcomuniste, care subliniază cruzimea istoriei fără a fi crudă cu personajele?-?Le Monde?, ?Comedia funcţionează perfect, în principal datorită excelentei regii de actori şi a scenariului spiritual?- Europeanfilms.net, ?Un spirit muşcător balcanic?-?New York Times?, au fost câteva dintre caracterizările peliculei.

Filmul a fost prezentat în circuitul de festivaluri, ajungând, după Cannes, la Sarajevo, Ierusalim, Helsinki, Telluride, Toronto, Karlovy Vary sau SUA, unde a şi obţinut diverse premii.

Pelicula a fost declarată de criticii de specialitate ca fiind cel mai bun film distribuit în 2006 în România.

Rompres

×
Parteneri
Marius Budăi, anunțul momentului pentru pensionarii români
x close