Antena 3 CNN Actualitate Cultură Filmul Mihai Viteazul, pe locul 3 în topul celor mai bune 50 de filme istorice, într-un clasament IMDB

Filmul Mihai Viteazul, pe locul 3 în topul celor mai bune 50 de filme istorice, într-un clasament IMDB

Filmul Mihai Viteazul, pe locul 3 în topul celor mai bune 50 de filme istorice, într-un clasament IMDB
Sursa foto: mihai viteazul
19 Ian 2010   •   22:03

Filmul ?Mihai Viteazul?, în regia lui Sergiu Nicolaescu ocupă locul 3 în topul celor mai bune 50 de filme istorice din toate timpurile. Clasamentul a fost întocmit de celebrul site IMDB şi se bazează pe votul vizitatorilor din toată lumea. Chiar dacă a primit numai 2880 de voturi, faţă de 252.982 , câte a primit filmul de pe primul loc, pelicula lui Nicolaescu a primit note foarte mari de la votanţi, astfel că are o medie de 8,4 din 10.

Poţionat pe locul trei în top, ?Mihai Viteazul? depăşeşte filme mult mai cunoscute precum "Braveheart", "Judgment at Nuremberg" sau "Ghandi". Este devansat numai de "Schindler's List", regizat de Steven Spielberg şi premiat cu şapte Oscaruri şi de pelicula "Das Boot", realizată de Wolfgang Petersen.

Realizat după un scenariu scris de Titus Popovici, în 1970, filmul l-a avut în rolul principal pe Amza Pellea, alături de care au jucat, printre alţii, Sergiu Nicolaescu, Ion Besoiu, Olga Tudorache, Florin Piersic, Ilarion Ciobanu şi Mircea Albulescu. Filmul are două părţi şi a fost filmat în mai multe locaţii, printre care Istanbul, Praga şi Călugăreni.

Povestea este recunoscută pentru acurateţea istorică şi este presărată cu scene de luptă grandioase, intrigi politice, trădări şi drame familiale. Pentru reconstruirea luptelor cu turcii au fost adusă pe platoul de filmare o întreagă divizie de armată, adică 10 mii de soldaţi în termen.

Unul dintre cele mai vizionate filme româneşti, Mihai Viteazul a fost propunerea României pentru Premiile Oscar, la categoria cel mai bun film străin în anul 1972.

Antena 3

×
Subiecte în articol: film Mihai Viteazul
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close