Antena 3 CNN Actualitate Cultură ?For God Sake/ Cazul Tanacu? premieră mondială la Astra Film Festival

?For God Sake/ Cazul Tanacu? premieră mondială la Astra Film Festival

?For God Sake/ Cazul Tanacu? premieră mondială la Astra Film Festival
27 Oct 2007   •   15:45

Documentarul ?For God Sake/ Cazul Tanacu?, al Tatianei Niculescu Bran, Ionuţ Teianului şi Mirel Bran, a avut premiera vineri, în cadrul Astra Film Festival. Documentarul celor trei se concentrează pe povestea măicuţei care se presupune că a murit în urma unui proces de exorcizare, la mănăstirea Tanacu. Filmul urmăreşte evenimentele principale ale cazului, scoţând la iveală nu numai situaţii inedite, ci şi personaje şi declaraţii necunoscute publicului până acum.

Povestea documentarului datează din iunie 2005. Crucificată de nişte călugăriţe şi de un preot, o tânără măicuţă a murit după ce a fost expusă unui ritual de exorcism desfăşurat în mănăstirea Tanacu din România. Scenariul medieval şi atenţia acordată de presă subiectului au stârnit imaginaţia publicului internaţional. În februarie 2007, preotul a fost condamnat la 14 ani de închisoare, iar călugăriţele la opt, respectiv, cinci ani. Cu ajutorul fotografiilor de arhivă, al mărturiilor în exclusivitate şi al unor imagini inedite, documentarul spune povestea vieţii şi a morţii Irinei Cornici într-o manieră complexă, pătrunzînd dincolo de ceea ce a fost prezentat în media.

Filmul aduce în prim plan nu numai poziţia călugărului condamnat, ci şi pe cea a familiei şi a prietenilor apropiaţi ai Irinei Cornici, înainte de a se călugări. Filmul a stârnit aplauze furtunoase la final, dar, totodată, şi o serie de reacţii negative din partea publicului, care consideră că este un reportaj, nu un film, realizat într-o manieră obositoare.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close