Antena 3 CNN Actualitate Cultură Fotografia câştigătoare la World Press Photo of the Year 2012 NU ESTE TRUCATĂ

Fotografia câştigătoare la World Press Photo of the Year 2012 NU ESTE TRUCATĂ

Fotografia câştigătoare la World Press Photo of the Year 2012 NU ESTE TRUCATĂ
Sursa foto: Foto:worldpressphoto.org
16 Mai 2013   •   14:41

În urma recentelor discuţii apărute în media privind autenticitatea fotografiei câştigătoare a trofeului World Press Photo of the Year 2012, organizatorii competiţiei au supus imaginea unor analize specializate pentru a-i confirma integritatea, arată un comunicat oficial al World Press Photo.

Potrivit World Press Photo, suedezul Paul Hansen, autorul fotografiei în cauză, a "cooperat din nou în totalitate la investigaţia condusă de experţi independenţi, descriind în detaliu modul în care a procesat imaginea".

"Am analizat imaginea RAW, furnizata de World Press Photo, si imaginea JPEG rezultata. Este evident ca fotografia publicata a fost retusata in ceea ce priveste culoarea si nuanta atat globale cat si locale. In afara de aceasta, totusi, nu am gasit nicio dovada de manipulare sau compozitie fotografica semnificativa", explica Dr. Hanry Farid, profesor de informatica la Universitatea Dartmouth din Statele Unite, cofondator si CTO (Chief Technology Officer) la Fourandsix Technologies & Kevin Connor, continuand prin infirmarea, insotita de explicatii, a analizelor asupra fotografiei care au circulat in presa.

Potrivit Dr. Farid, analiza XMP arată doar ca fişierul respectiv "a fost ajustat în programul Adobe Photoshop, modulul Camera Raw, în diferite ocazii înainte să fie deschis în Photoshop şi să fie salvat ca JPEG", fără să reflecte dacă este vorba, de fapt, de o compozitie din mai multe fisiere.

World Press Photo reprezintă cel mai important concurs internaţional de fotojurnalism.

Regulile de înscriere în acest concurs precizează că imaginile nu trebuie să fie modificate. Este acceptată doar retuşarea care se conformează standardelor acceptate în prezent în industrie. Juriul va lua în considerare ceea ce socoteşte acceptabil în fiecare categorie în timpul jurizării şi poate cere de la fotografi fişiere sau scanuri originale, neretuşate pentru a fi examinate.

În caz că exista îndoieli după finalizarea jurizării, există o procedura de reexaminare a fişierelor care ar putea duce în final la descalificarea operei şi la retragerea trofeului.

Fotografia care a câştigat trofeul World Press Photo of the Year 2012, cel mai prestigios premiu din fotografia de presă, a fost suspectată că ar fi fost trucată, arată un site specializat în tehnologie, care explică într-un articol cum fotograful ar fi adus modificari imaginii înainte ca aceasta să fie înscrisă în concurs.

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close