Antena 3 CNN Actualitate Cultură "Gânditorul" şi "Cloşca cu puii de aur" nu au asigurare în caz de furt

"Gânditorul" şi "Cloşca cu puii de aur" nu au asigurare în caz de furt

"Gânditorul" şi "Cloşca cu puii de aur" nu au asigurare în caz de furt
21 Aug 2008   •   09:17

Celebrele piese de muzeu ŤGânditorulť şi ŤCloşca cu puii de aurť nu au asigurare în caz de furt. Ministerul Culturii şi Cultelor aruncă vina asupra Muzeului de Istorie, care susţine că atunci când va dispune de fonduri, va asigura aceste comori naţionale. Dezvăluirile apar în ediţia de joi, a cotidianului Gardianul.

Muzeul Naţional de Istorie a României găzduieşte piese de mare valoare: obiecte din aur, cum ar fi celebra "Cloşcă cu puii de aur", "Gânditorul de la Hamangia", mediatizatele brăţări dacice sau diferite piese de îmbrăcăminte din diferite epoci. Totuşi cei din conducerea muzeului se plâng că nu există fonduri pentru a asigura aceste comori naţionale.

Tocmai din lipsa fondurilor, conducerea Muzeului a ales o variantă mai convenabilă: orice piesă este asigurată în momentul în care iese din muzeu, doar pe perioada în care va lipsi. Astfel, peste 1.000 de obiecte, printre care şi "Gânditorul de la Hamangia", au fost asigurate pentru 17 milioane de euro de la sfârşitul lunii mai până pe 15 septembrie. Piesele au lipsit atunci din muzeu pentru a fi expuse în Elveţia.

De cealaltă parte, nici Ministerul Culturii şi Cultelor nu-şi asumă responsabilitatea asigurării pieselor şi pune problema tot pe umerii conducerii muzeului. Mai mult, surse din minister au declarat pentru "Gardianul" că atât timp cât muzeul se află sub supravegherea Jandarmeriei, asigurările nu sunt o prioritate. Alături de jandarmi, întregul muzeu se află sub protecţia unui echipaj de pompieri disponibil 24 de ore din 24 pentru a stinge şi cea mai neînsemnată scânteie.

În plus, după cutremurele din 1977 şi 1986, când mai multe obiecte din ceramică au fost distruse, conducerea muzeului a cumpărat mobiler folosit în marile muzee ale lumii. Acesta ar trebui să împiedice degradarea pieselor în caz de cutremur. Până în prezent, muzeul a cheltuit în acest sens 400 de mii de lei.



Antena3

×
Parteneri
Elena Mateescu, şefa ANM, anunță ploi însemnate și frig, în mare parte din țară
x close