Antena 3 CNN Actualitate Cultură Grevă istorică la Le Monde. Un sfert din salariaţi, ameninţaţi cu disponibilizarea

Grevă istorică la Le Monde. Un sfert din salariaţi, ameninţaţi cu disponibilizarea

Grevă istorică la Le Monde. Un sfert din salariaţi, ameninţaţi cu disponibilizarea
13 Apr 2008   •   16:58

Datoriile Le Monde, în valoare de 150 de milioane de euro, i-au determinat pe conducătorii prestigiosului cotidian francez să ia măsuri drastice pentru restaurarea echilibrului. În 2007, grupul de presă a acuzat pierderi de 20 de milioane de euro. Astfel, Le Monde plănuieşte suprimarea a 130 de posturi din 600 la Societatea Le Monde (SEM), din care 85-90 sunt posturi de jurnalişti, ceea ce înseamnă un sfert din redacţie. Pentru prima dată în istoria acestui ziar, conducerea a anunţat că aceste reduceri de posturi nu se vor face numai prin plecări voluntare, dar şi impuse.

Salariaţii cotidianului nu stau nici ei cu mâinile în sân şi vor organiza, luni, o grevă istorică. Această grevă, prima care are la bază motive interne de la crearea ziarului, în 1944, a fost votată marţi, cu o majoritate zdrobitoare, şi va fi una „foarte dură”, după cum a avertizat Maurice Hadida, din partea sindicatului CGT.

Situaţia în ansamblu a presei franceze este una dificilă, tirajul publicaţiilor scăzând anul trecut, în timp ce criza financiară de la începutul anilor 2000 s-a agravat. Concomitent, publicaţiile plătite suferă de pe urma concurenţei presei gratuite şi a internetului. Planuri de restructurări au vizat recent numeroase publicaţii, precum cotidianul de dreapta Le Figaro, la începutul lui 2008, sau ziarul de stânga Libération, anul trecut.

În cursul ultimelor nouă luni, 28 de redacţii franceze au intrat în grevă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close