Antena 3 CNN Actualitate Cultură Leonardo da Vinci a pictat o variantă nud a celebrei Mona Lisa

Leonardo da Vinci a pictat o variantă nud a celebrei Mona Lisa

Leonardo da Vinci a pictat o variantă nud a celebrei Mona Lisa
17 Noi 2009   •   11:17

Leonardo da Vinci a pictat o variantă nud a celebrei Mona Lisa care s-a pierdut, potrivit lui Renzo Manetti, un expert în artă italian, citat de lifeinitaly.com. În cadrul unei cărţi publicate recent, Manetti a precizat că există dovezi solide în acest sens.

Manetti îşi argumentează afirmaţia prin faptul că, precum alţi artişti renascentişti inspiraţi de filosofia neoplatonică, Leonardo a pictat o versiune ?inocentă? şi o alta ?vulgară? a aceluiaşi subiect, care reprezintă cele două laturi ale zeiţei dragostei, Venus.

?Deşi tabloul nud s-a pierdut, există cel puţin zece reproduceri similare, pictate de copii sau discipoli, care ne permit reconstituirea originalului?, a precizat Manetti în cartea sa ?The Mona Lisa's Veil? (?Voalul Mona Lisei? - n.r.)

Manetti şi-a îndreptat atenţia, în special, către Monna Vanna, o lucrare a lui Andrea Salai, unul dintre studenţii lui Leonardo.

Potrivit lui Manetti, versiunea nud a Mona Lisei, care nu a fost descoperită, este pictată în aceeaşi postură ca şi cea de la Luvru, însă la un balcon, iar sânii îi sunt expuşi.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: nud Mona Lisa leonardo da vinci
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close