Antena 3 CNN Actualitate Cultură Mansucrisele de la Marea Moartă vor ajunge pe Internet

Mansucrisele de la Marea Moartă vor ajunge pe Internet

Mansucrisele de la Marea Moartă vor ajunge pe Internet
29 Aug 2008   •   13:32

La mai bine de 2000 de ani de la data la care au fost scrise, manuscrisele de la Marea Moartă cuceresc şi lumea digitală. Documentele, considerate cea mai veche versiune scrisă a Vechiului Testament, vor fi scanate şi postate pe Internet, în încercarea de a păstra mai bine mesajul lor şi de a-l face accesibil cât mai multor persoane.

Autoritatea pentru Antichităţi din Israel a anunţat că în următorii doi ani va scana şi fotografia fiecare parte a manuscriselor din papirus, după care va posta aceste imagini pe Internet. O echipă de tehnicieni a fost întrunită, pentru ca manuscrisele să fie fotografiate la o reyoluţie foarte mare, cu ajutorul tehnologiei infraroşii, pentru a fi relevate noi detalii, inaccesibile până acum.

“Biblia este sacră pentru noi şi pentru toate religiile monoteiste, şi de aceea manuscrisele sunt o valoare naţională şi internaţională. Este de datoria noastră să le păstrăm pentru încă 2000 de ani de acum încolo” a declarat Pnina Shor, director al departamentului de tratare şi conservare a bunurilor culturale de la Autoritatea pentru Antichităţi.

Manuscriseala de la Marea Mortă au fost, cel mai probablil, descoperite în 1947 de un păstor beduin care s-a aventurat într-o peşteră din deşert, aflată în apropiere de malul de nord est al Mării Moarte. Textele au fost găsite înfăşurate într-o pânză, în nişte recipiente din ceramică.

Antena3.ro

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close