Antena 3 CNN Actualitate Cultură Manuscrisele de la Marea Moartă, expuse pentru câteva ore la Ierusalim

Manuscrisele de la Marea Moartă, expuse pentru câteva ore la Ierusalim

Manuscrisele de la Marea Moartă, expuse pentru câteva ore la Ierusalim
14 Mai 2008   •   11:45

Fragmente ale unuia din manuscrisele de la Marea Moartă, expuse foarte rar în public, au putut fi văzute la Ierusalim, cu prilejul Conferinţei dedicate aniversării a 60 de ani de la crearea Israelului. Cele două fragmente au fost expuse doar pentru câteva ore, în timpul ceremoniei de deschidere a conferinţei, la care sunt invitate zeci de personalităţi internaţionale, în frunte cu George W. Bush, Tony Blair şi Mihail Gorbaciov.

Manuscrisele, care au fost descoperite între 1947 şi 1956 în mai multe grote de lângă Khirbet Qumran, datează din perioada 250 î.Hr. - 70 d.Hr. şi reprezintă cea mai veche redactare cunoscută a Vechiului Testament.

Fragmentele descoperite alcătuiesc circa 900 scrieri - în ebraică şi aramaică pe piei tăbăcite şi papirusuri - şi au aparţinut sectei ascetice a esenienilor, care număra circa 4000 de membri.

Scrierile conţin cea mai completă copie a cărţii lui Isaia, texte de rugăciuni, interpretări biblice, fragmente de poezii, texte de înţelepciune, dar şi o listă a tuturor locurilor funerare unde erau ascunse obiectele sacre şi profane ce alcătuiau tezaurul Templului de la Ierusalim înainte de a fi distrus de către romani în anul 70 d.Hr.

Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close