Antena 3 CNN Actualitate Cultură Marco Polo a descoperit America înaintea lui Columb

Marco Polo a descoperit America înaintea lui Columb

Marco Polo a descoperit America înaintea lui Columb
08 Aug 2007   •   14:59

Marco Polo a descoperit America înaintea lui Columb... Săptămânalul francez, ?Vsd?, apărut pe 7 august, publică un articol în care se susţine că America ar fi fost descoperită de Marco Polo, cu 200 de ani înaintea navigatorului genovez, care a ajuns pe ţărmul occidental, informaţii publicate şi de ziarul italian ?Il Messaggero?. Dovada, potrivit săptămânalului francez, ar fi o hartă păstrată în Biblioteca Congresului din Washington şi analizată de FBI încă din 1943. Documentul, predat bibliotecii în 1933 de un italo-american pe nume Marcian Rossi, ?reprezintă o navă alături de o hartă pe care sunt reprezentate o parte a Indiei, Chinei, Japoniei, Indiilor orientale şi Americii de Nord?, scrie bibliotecarul epocii.

Documentul este cunoscut ca ?Map with ship? - Harta cu nava - şi mai prezintă ?o stemă desenată sub navă, o încrucişare de litere care dau un nume: Marco Polo. Strâmtoarea care separă Siberia de Alaska este principala temă a hărţii?, scrie Thierry Secretan, regizor, scenarist şi autor al articolului.

Analiza cu ultraviolete efectuată în 1943 de către FBI, afirmă Secretan, a ?permis să se stabilească prezenţa a trei sublinieri succesive pe această hârtie, care a fost aşadar adusă la zi în timp?. Raportul cuprinde mai multe ipoteze, între care şi eventualitatea ca Marco Polo, care s-a întors la Veneţia în 1295, să fi adus în Europa primele informaţii cu privire la existenţa Americii de Nord, diferite de cele dobândite de exploratorii nordici, mai notează ?Il Messaggero?.

Dacă această hartă a aparţinut într-adevăr lui Marco Polo, înseamnă că el a ajuns în America cu două secole înaintea lui Columb şi că a desenat strâmtoarea ce desparte Asia de America cu patru secole înainte ca aceasta din urmă să dispară de pe hărţile europene'', subliniază autorul articolului.

Marco Polo nu a scris niciodată, în notele sale de călătorie, faptul că a atins pământul în Alaska, dar, pe patul de moarte, le-a spus prietenilor săi: ?Nu am scris nici jumătate din ceea ce am văzut?, menţionează Secretan.

Rompres

×
Parteneri
Informaţii de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
x close