Antena 3 CNN Actualitate Cultură Marian Crişan, câştigătorul Palme D'Or: Mă aşteptam să câştig după ce am văzut celelalte filme

Marian Crişan, câştigătorul Palme D'Or: Mă aşteptam să câştig după ce am văzut celelalte filme

Marian Crişan, câştigătorul Palme D'Or: Mă aşteptam să câştig după ce am văzut celelalte filme
27 Mai 2008   •   13:36

România a triumfat la Cannes, pentru al doilea an consecutiv. Tânărul regizor Marian Crişan a obţinut trofeul Palme D'or la categoria scurtmetraj, după ce, anul trecut, Cristian Mungiu a obţinut acelaşi trofeu la categoria lungmetraj. Abia întors în ţară, Marian Crişan a susţinut prima conferinţă de presă, după acest succes. ?Într-un fel, mă aşteptam să câştigăm, mai ales în ultimele zile, când au început proiecţiile cu scurtmetraj şi am văzut celelalte filme?, a povestit regizorul.

În vârstă de 31 de ani, Marian Crişan este la prima sa participare la festivalul de la Cannes. A realizat cinci scurtmetraje până acum, după ce a regizat videoclipuri pentru mai multe trupe româneşti. ?Megatron?, materialul premiat la festivalul de anul acesta, a pornit de la o întâmplare reală. ?E o istorioară pe care am auzit-o de la o fostă colegă de clasă de-a mea din Salonta, care se ducea în weekenduri cu copiii la Oradea, la McDonald's?, a povestit Marian Crişan. Scurtmetrajul de 15 minute spune povestea unui copil de opt ani, care locuieşte împreună cu mama lui într-un sat nu foarte aproape de Bucureşti. Pelicula are doar două personaje, copilul, Maxim Trinu şi mama, interpretată de Gabriela Crişu.

Marian Crişan a semnat regia, scenariul şi dialogurile acestui film. ?Megatron? va fi prezentat, în premieră în România, la închiderea Festivalului Internaţional de Film Transilvania, la Cluj (30 mai - 8 iunie). Bihorean la origini, Marian Crişan locuieşte de 12 ani în Bucureşti, împreună cu familia. S-a născut în 1976 şi a absolvit UNATC-ul în 1999.

Antena 3

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close