Antena 3 CNN Actualitate Cultură Memoriile lui Casanova, donate Bibliotecii franceze (VIDEO)

Memoriile lui Casanova, donate Bibliotecii franceze (VIDEO)

Memoriile lui Casanova, donate Bibliotecii franceze (VIDEO)
Sursa foto: giacomo casanova
19 Feb 2010   •   09:25

Un donator misterios a făcut cadou memoriile de 3700 de pagini ale celebrului amant din secolul 18 Bibliotecii Naţionale Franceze. Astfel se pune capăt unei perioade de secole în care colecţionari sau curatori s-au luptat să fie în posesia scrierilor lui Giacomo Casanova.
Aceasta se consideră a fi cea mai scumpă vânzare a unui manuscris din istorie, donatorul misterior achiziţionând cele 3700 de pagini în numele Bibliothèque Nationale de France (BNF) pentru un preţ care nu a fost făcut public, dar este estimat la peste 5 milioane de euro.
Hârtiile au fost transferate, luni, la BNF în 13 cutii ce cuprind varianta necenzurată, necorectată a ceea ce a devenit legendara Histoire de Ma Vie.
Manuscrisele, la care Casanova a lucrat în anii de dinaintea morţii sale în 1798, au fost văzute doar de câţiva experţi, fiind păstrate închise cea mai mare parte a timpului şi au fost considerabil alterate pentru a forma versiunea disponibilă la tipărire.
În curând însă ar putea deveni publice. BNF intenţionează să le transfere în format digital, ca parte a bibliotecii online .
Directorul Bibliotecii, Bruno Racine, care a lucrat în secret timp de doi ani să încheie acordul, declara că memoriile lui Casanova ?au devenit general cunoscute, dar au fost cenzurate şi chiar schimbate. Aceste manuscrise sunt autentice şi originale."
Paginile au supravieţuit bombardamentului din cel de-al Doilea Război Mondial la Leipzig.

Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close