Antena 3 CNN Actualitate Cultură Migratorii, un film despre Noua Românie din afara României

Migratorii, un film despre Noua Românie din afara României

Migratorii, un film despre Noua Românie din afara României
27 Iun 2008   •   12:47

Unii le-au spus căpşunari, alţii îi identifică mai simplu, drept românii din străinătate. În ultimii ani au început să se simtă din ce în ce mai puternic în PIB-ul României, banii trimişi de ei în ţară ajutând la redresarea economiei naţionale. Nimeni nu ştie exact câţi sunt, pe unde sunt şi când au de gând să se întoarcă. Lor le este dedicat filmul "Migratorii", lansat vineri la Bucureşti. Producătorii filmului sunt europarlamentarul Adina Vălean şi firma Indie Studio, realizatorii stând de vorbă pentru această producţie cu sute de persoane din Italia, Spania, Marea Britanie şi Germania. Din tot acest periplu a ieşit aproape o oră de peliculă, realizată în condiţii grafice deosebite şi care surprinde realitatea "Noii Românii din afara României."

Regizorul filmului, Ana Maria Caia, a declarat pentru Antena3.ro că atunci când a început filmările "aveam ca titlu de lucru "Drumul către casă". După prima filmare, la Londra, mi-am dat seama că nu e nici un drum, spre nici un acasă. Şi că subiectul e tocmai lipsa acestei case." Oferind detalii de culise despre filmul "Migratorii", Ana Maria spune că cel mai halucinant i s-a părut povestea descoperită la Londra: "o stradă întreagă plină numai cu români, toţi din acelaşi sat, Grumăzeşti - Neamţ."

De asemenea, ea îşi aminteşte că în Valencia a fost ajutată cu o maşină de un membru al PSD, numai că la un moment dat au rămas fără benzină. Din acest impas au fost salvaţi de un membru al organizaţiei locale a PDL din Castellon. Ana Maria rememorează şi experienţa trăită la Berlin: "Aici am găsit muzica filmului - o româncă, personaj şi în documentar, Oana Kitzu, căsătorită cu un ţigan sârb, care cânta muzica balcanică - ne-a cântat după ce i-am luat interviu şi am fost convinsă că nu ne trebuie altă muzică decât aceea pe care o cânta Oana."

Pe Oana Kitzu, dimpreună cu celelalte personaje, o puteţi vedea, începând de vineri, în filmul Migratorii. Iată trailer-ul oficial:


Antena3.ro

×
Parteneri
Ion Iliescu, mesaj surpriză pe blogul personal
x close