Antena 3 CNN Actualitate Cultură Mii de oameni au vizitat gratuit mai multe muzee din întreaga ţară (VIDEO)

Mii de oameni au vizitat gratuit mai multe muzee din întreaga ţară (VIDEO)

Mii de oameni au vizitat gratuit mai multe muzee din întreaga ţară <font color=red>(VIDEO)</font>
17 Mai 2008   •   11:14

Muzeele din Bucureşti au fost deschise, sâmbătă, toată noaptea. În total, 12 muzee din Capitală şi-au deschis porţile pentru vizitatori, care au beneficiat de un circuit gratuit. Sărbătoarea Muzeelor a fost iniţiată Ministrul Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa, în urmă cu patru ani, şi a fost adoptată, cu succes, şi în România.

Locuitorii Capitalei au ieşit sâmbătă seara, cu mic cu mare, din case pentru a merge la cele 12 muzee care şi-au anunţat participarea la Noaptea Muzeelor (Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional "George Enescu", Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Militar Naţional, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul Naţional Cotroceni).

Mii de oameni au colindat străzile din Bucureşti pentru a vedea colecţiile muzeelor. Unele dintre cele 12 instituţii, printre care Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Muzeul Grigore Antipa au fost luate efectiv cu asalt, vizitatorii formând în faţa intrărilor cozi care se întindeau pe o distanţă de circa o sută de

La Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), publicul a fost martorul unor spectacole de animaţie teatrală, proiecţii video, jocuri de sunet şi lumină, vizibile chiar din curtea instituţiei. Toate manifestările din curtea MNAR au fost inspirate din colecţiile din muzeu, sub titulatura "Confesiuni de amorul artei". Publicul a vizitat gratuit şi Galeria Naţională împreună cu Galeria de Artă Europeană.

Cei care s-au aşezat la cozile uriaşe au avut parte de o aşteptare mai uşoară beneficiind de mini-recitaluri de muzică În comparaţie cu anii trecuţi, de această dată, organizatorii au pus la dispoziţia doritorilor autobuze speciale, care i-au transportat pe vizitatori de la un muzeu la altul.

Mai multe oraşe mari s-au alăturat, de asemenea, acestui proiect. Astfel, la Constanţa şi Cluj vizitatorii au avut avut ocazia să afle mai multe despre oraşul în care locuiesc.

Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa a avut parte de cei mai mulţi vizitatori, turişti şi localnici, deopotrivă. Cei mai mulţi au fost interesaţi de istoria Dobrogei. Muzeul are un patrimoniu de peste 430.000 de exponate. Instituţia găzduieste totodată mai multe expozitii permanente de icoane şi podoabe din argint precum şi un Tezaur de numismatică.



Şi clujenii au avut parte de o noapte albă a muzeelor. Cei mai mulţi au ales să viziteze Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Noaptea albă a muzeelor s-a dovedit un succes şi la Brasov, unde zeci de turişti au vizitat muzeele şi casele memoriale, după lăsarea întunericului.

Directorii muzeelor spun că noaptea muzeelor este o manifestare bine venită care se bucură de un success tot mai mare de la an la an. Evenimentul a făcut parte dintr-un proiect mai amplu, organizat în mai multe ţări, pentru a marca Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătorită pe 18 mai.

Antena3.ro

×
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close