Antena 3 Actualitate Cultură Ministrul Culturii: Vreau să aloc o sumă importantă pentru restaurare şi cercetări arheologice la Sarmizegetusa

Ministrul Culturii: Vreau să aloc o sumă importantă pentru restaurare şi cercetări arheologice la Sarmizegetusa

de Antena3.ro    |    01 Iul 2012   •   18:45
Ministrul Culturii: Vreau să aloc o sumă importantă pentru restaurare şi cercetări arheologice la Sarmizegetusa
Sursa foto: Foto: Mediafax

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, susţine că la Sarmizegetusa continuă să fie furate numeroase obiecte de valoare şi spune că intenţionează să aloce o sumă importantă pentru conservare, restaurare şi cercetări arheologice în zona respectivă, informează Mediafax.
   
"În două-trei săptămâni mă voi deplasa la Sarmizegetusa unde din păcate există, nu mă feresc să spun, un jaf, în sensul că se umblă cu detectoare de metale şi se identifică foarte multe piese - kosoni. Ultima identificare a fost făcută la Chicago, o colecţie mare de cosoni. Intenţionăm să alocăm o sumă importantă pentru conservare, restaurare şi pentru cercetări arheologice la Sarmizegetusa", a afirmat Haşotti, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Cetatea Histria.
   
De asemenea, el a mai spus că intenţionează să aducă o firmă italienă, una din cele mai importante la nivel european în restaurarea monumentelor, pentru a desfăşura asemenea lucrări şi în ţara noastră.
   
"Am avut o discuţie lungă poate cu cea mai importantă companie de conservare şi restaurare monumente de orice tip, nu monumente arheologice, din Italia. Sunt nişte oameni care mie mi s-au părut foarte serioşi, foarte competitivi, care lucrează cu fonduri europene, au lucrat în foarte multe ţări din Uniunea Europeană şi din Africa în acest domeniu. Trebuie modificată un pic legislaţia pentru a-i interesa în a face restaurări de monumente. Pe lista monumentelor sunt 30 de mii de obiective", a precizat ministrul Culturii.
   
Ministrul a afirmat că a alocat, în ultimele zile, peste 100.000 de lei pentru cercetări arheologice la nivel naţional.
   
"Din economiile pe care le facem la minister, după patru zile am alocat pentru cercetarea arheologică din România încă 105.000 de lei şi mai sper încă pe atât când se termină cercetările", a spus ministrul Puiu Haşotti. 
  

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close