Antena 3 CNN Actualitate Cultură Mungiu s-a plâns americanilor de lipsa cinematografelor din România

Mungiu s-a plâns americanilor de lipsa cinematografelor din România

Mungiu s-a plâns americanilor de lipsa cinematografelor din România
08 Ian 2008   •   12:23

După trofeul Palme d'Or de la Cannes şi numeroase alte premii internaţionale, filmul lui Cristian Mungiu, ?4 luni 3 săptămâni şi 2 zile?, este nominalizat şi la Globurile de Aur, la categoria filmelor străine. Pelicula va fi lansată, peste câteva zile, în Marea Britanie, apoi în Statele Unite, unde a fost prezentată deja cu succes la festivaluri. Regizorul român voreşte despre filmul său într-un interviu acordat jurnaliştilor străini. Cristian Mungiu mărturiseşte că, atunci când a început filmările, nu-şi dădea seama de amploarea tragediei provocate de interzicerea avorturilor, sub regimul lui Ceauşescu.

?După primele spectacole din România, am fost şocaţi să vedem că aceasta fusese o experienţă personală pentru multe femei, care au venit să ne vorbească la sfârşitul filmului. A jucat, într-un fel, rolul confesorului, ele doreau să împărtăşească această experienţă cuiva. Şi aşa am aflat multe poveşti foarte apăsătoare?, a povestit Mungiu.

În Statele Unite, întreruperile de sarcină fac obiectul unor polemici foarte aprinse. Regizorul român nu ia poziţie în această dezbatere. El relevă că atât interzicerea totală a avorturilor, cât şi practicarea lor intensă, după 1990, au avut consecinţe dureroase.

?Am dorit să arăt, în film, că lipsa unei libertăţi sau exercitarea ei abuzivă, din lipsa informării, pot conduce cam în aceeaşi direcţie?, a explicat regizorul român.

Pentru publicul american, Cristian Mungiu a mai povestit că, după succesul de la Cannes, dorea ca filmul să fie văzut de cât mai mulţi români. El a descoperit, însă, că în ţară mai funcţionau doar câteva zeci de săli de cinema, aşa că a fost nevoit să organizeze o caravană care i-a prezentat filmul în provincie.

Antena 3

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close