Antena 3 CNN Actualitate Cultură Noaptea Muzeelor 2017. 500 de noi piese donate Muzeului de Mineralogie din Baia Mare

Noaptea Muzeelor 2017. 500 de noi piese donate Muzeului de Mineralogie din Baia Mare

Noaptea Muzeelor 2017. 500 de noi piese donate Muzeului de Mineralogie din Baia Mare
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
20 Mai 2017   •   11:31

Noaptea Muzeelor 2017. Patrimoniul Muzeului de Mineralogie "Victor Gorduza" din municipiul Baia Mare s-a îmbogăţit cu peste 500 de piese donate sau achiziţionate în ultimii doi, a declarat, joi, directorul instituţiei, prof.dr. Ioan Denuţ, la deschiderea expoziţiei cu noile piese.

O parte din mineralele donate provin din colecţia unor persoane fizice şi au fost extrase din minele de metale neferoase ale judeţului Maramureş în ultimii 45 de ani. Un număr de aproape 200 de minerale donate au fost expuse în vitrine special amenajate pentru a putea fi admirate de publicul vizitator, printre care se află numeroşi turişti români şi străini.

"Câteva dintre piesele expuse au fost achiziţionate din bugetul muzeului, iar 445 de minerale au fost donate. Dintre piesele achiziţionate, 23 dintre cele mai importante le-am aşezat într-o vitrină, chiar la intrarea într-una din sălile muzeului. Avem piese deosebite aici: baritina din Mina Baia Sprie, multe eşantioane, cristale foarte frumoase de stibină, baritină neagră din fosta Mină Cavnic, stibină în amestec cu dolomit, eşantioane de gips foarte rar, având ca provenienţă Mina Herja, calcit cenuşiu închis, calcit transparent. Avem şi o colecţie specială de minerale din zona Baia Mare: şerşeitul şi ciselitul, dar şi cristale foarte frumoase de calcit. Deţinem şi o piesă rară de calcit pe care colegii au numit-o "cuminţenia muzeului", dar şi wolframit", a spus Ioan Denuţ.

Directorul Muzeului de Mineralogie a precizat că majoritatea mineralelor donate şi achiziţionate în perioada 2015-2017 sunt piese rare şi vor produce o mare bucurie vizitatorilor şi turiştilor.

Acesta a mai spus că în Noaptea Muzeelor instituţia va fi deschisă vizitatorilor, iar pe parcursul Zilelor Maramureşului, în perioada 19 -23 mai, muzeul va găzdui o serie de simpozioane şi comunicări de specialitate.

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare înregistrează anual peste 40.000 de vizitatori din ţară şi străinătate.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Noaptea muzeelor 2017 Baia Mare
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close