Antena 3 CNN Actualitate Cultură NOAPTEA MUZEELOR BIHOR. Episcopia Romano-Catolică de Oradea a intrat în circuitul muzeelor

NOAPTEA MUZEELOR BIHOR. Episcopia Romano-Catolică de Oradea a intrat în circuitul muzeelor

NOAPTEA MUZEELOR BIHOR. Episcopia Romano-Catolică de Oradea a intrat în circuitul muzeelor
18 Mai 2019   •   12:30

NOAPTEA MUZEELOR. Oferta expoziţională a Muzeului Oraşului Oradea este una foarte bogată şi atractivă pentru toate vârstele, invitând pe cei interesaţi să viziteze 21 de expoziţii istorice, de pictură, sculptură sau ceramică. Ei pot descoperi vechile catacombe ale Cetăţii medievale, beciurile Lagărului comunist, cuptoarele vechi de 300 de ani sau pot să retrăiască atmosfera din tranşeele Primului Război Mondial, ori pot regăsi cele mai moderne tendinţe ale modei feminine din secolul trecut.

NOAPTEA MUZEELOR. Toate muzeele din oraş, precum şi Turnul Primăriei, catedrale şi sinagogi vor putea fi vizitate gratuit între orele 19,00 şi 1,00. Între atracţiile ediţiei se numără expoziţia "Capriciile modei", cu piese şi accesorii vestimentare din anii 1850-1950, una cu obiecte de artă transformate din echipamente militare, una care prezintă obiecte afectate de incendiul de la Palatul Greco-Catolic, dar şi un muzeu nou, al Farmaciei, cu mobilier şi instrumente de secol XVIII, care va fi deschis în spaţiul din fostul Spital al Mizericordienilor unde a funcţionat 250 de ani.

NOAPTEA MUZEELOR. Episcopia Greco-Catolică de Oradea a pregătit pentru publicul orădean trei expoziţii, două sunt premiere şi a treia intitulată "Remember", cuprinde imagini din incendiul ce a mistuit Palatul Episcopal în 25 august 2018.

NOAPTEA MUZEELOR. Prima este expoziţia "Portrete ale episcopilor martiri greco-catolici" ce prezintă portretele episcopilor care vor fi beatificaţi pe 2 iunie a.c., odată cu vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România. Portretele sunt realizate de pictorul Liviu Lăzărescu, comanditar fiind preotul Ioan Stănculeţ, care le-a împrumutat episcopiei pentru a fi prezentate în Catedrala Sf. Nicolae în Noaptea Muzeelor.

NOAPTEA MUZEELOR. A doua expoziţie este dedicată episcopului "Valeriu Traian Frenţiu", găzduită în Cripta Catedralei "Sf. Nicolae" din Oradea, şi inaugurată cu prilejul împlinirii a 144 de la naşterea Înaltului Ierarh.

NOAPTEA MUZEELOR. Expoziţia "Remember" prezintă, la sediul Episcopiei, obiecte afectate de incendiul din 25 august 2018, dar şi fotografii şi filme, din acea noapte.

NOAPTEA MUZEELOR. Episcopia Romano-Catolică de Oradea se alătură iniţiativei Noaptea Muzeelor. Ca şi premieră, cei interesaţi vor putea vizita colecţia originală a Farmaciei Rodia, veche de 250 de ani şi care se va redeschide publicului cu această ocazie sub forma unui Muzeu al Farmaciei sâmbătă, la ora 18,00. Se va mai putea vizita Catedrala Episcopală din Oradea, cripta acesteia şi colecţia de artă eclezială aflată în tezaurul bisericii.

×
Subiecte în articol: Noaptea Muzeelor Bihor
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close