Antena 3 CNN Actualitate Cultură Nobel pentru Literatură, atribuit unei scriitoare britanice

Nobel pentru Literatură, atribuit unei scriitoare britanice

Nobel pentru Literatură, atribuit unei scriitoare britanice
11 Oct 2007   •   13:58

Cea mai importantă distincţie pentru scriitorii din întreaga lume a fost acordată în acest an de Academia suedeză scriitoarei britanice Doris Lessing. A intrat în cursa pentru premiul Nobel cu romanul ?The Golden Notebook?. Câştigătoarea premiului Nobel s-a născut în 1919 în Persia (actualmente Iran), ambii părinţi fiind britanici. În 1925 s-a mutat în Zimbabwe. Ca multe alte scriitoare din Africa de Sud, Doris Lessing nu şi-a teminat studiile liceale, transformându-se într-un intelectual autodidact.

În 2001 a primit premiul ?Prince of Asturias Prize in Literature? din partea criticilor spanioli, pentru eforturile sale literare în promovarea libertăţii şi luptei sale pentru conştientizarea problemelor lumii a treia.

Din partea criticilor britanici a primit disticţia ?David Cohen British Literature Prize?, iar în 2005 a fost pe lista scurtă a nominalizaţilor la premiului internaţional ?Man Booker?.

Anul trecut, premiul Nobel pentru literaturã a ajuns la disidentul turc, Orhan Pamuk. Membrii Academiei Suedeze acord nalta distinctie. Potrivit tradiţiei, lista celor nominalizati este ţinută secretă până în ziua acordării premiului.

Până în prezent, 103 scriitori au fost recompensaţi cu Nobelul pentru Literatură.

Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close