Antena 3 CNN Actualitate Cultură Norman Manea: Românii ar trebui să se vindece de obsesia Nobelului

Norman Manea: Românii ar trebui să se vindece de obsesia Nobelului

Norman Manea: Românii ar trebui să se vindece de obsesia Nobelului
21 Apr 2008   •   21:23

Scriitorul Norman Manea a primit luni, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Cluj, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş Bolyai. În urma acceptării premiului, el a declarat că generaţia tânară de scriitori români este una talentată, dinamică şi conectată la realităţile lumii de astăzi, dar ar trebui să se elibereze de obsesia obţinerii unui premiu Nobel pentru literatură.

?Aş sugera să vă vindecaţi de obsesia Nobel-ului. Nobel-ul nu ar schimba România, chiar dacă ar câştiga cinci premii Nobel. Sigur că ar fi un moment de euforie, cum a fost când a câştigat Steaua Cupa Campionilor Europeni, dar asta trece. Realitatea ţării, realitatea ei culturală, socială, economică, este cea care îi dă valoare şi consistenţă. Am dat adesea exemplul Columbiei şi premiul Nobel al lui Marquez. El a rămas acelaşi scriitor important, iar Columbia aceeaşi ţară nenorocită, cu lupte, cu morţi, cu droguri, cu mari contraste sociale", a declarat Manea în discursul de mulţumire.

Mai mult, Manea este de părere că dacă ar fi ca România să-şi dorească un premiu Nobel, atunci ar trebui să şi-l dorească în toate domeniile.?România ar trebui să-şi dorească premiul Nobel în alte domenii. Asta nu înseamnă că desconsider arta şi literatura, dar România ar trebui să-şi dorească premiul Nobel în ştiinţe, Ungaria are 12 premii în ştiinţe, România are şi ea unul, al doctorului Palade, dar, dacă tot râvnim la Nobel, hai să râvnim în toate domeniile, de la economie la medicină, de la chimie la fizică, bine e şi la literatură, un premiu, două, nouă?, a mai declarat Manea.

Scriitorul a mai ţinut să precizeze că este foarte onorat de primirea acestui titlu, menţionând faptul că se simte printre prieteni la Cluj, un mediu care i-a fost aproape ?în anii socialismului multilateral degradat.?

Norman Manea este, în momentul de faţă, cel mai tradus scriitor român în străinătate, cărţile sale, publicate în douăzeci de limbi, însumând peste 50 de volume. În prezent, el este ?writer in residence? şi profesor de literatură europeană la prestigiosul colegiu Bard din New York, unde au predat, în decursul anilor, Saul Bellow, Toni Morrison, I.B. Singer, Mary McCarthy, Chinua Achebe, John Ashberry.

În 2006, scriitorul a obţinut premiul Medicis etranger pentru ?Întoarcerea huliganului/ Le Retour du hooligan - Une vie?.

Editura Polirom i-a dedicat lui Norman Manea o serie de autor, care a fost lansată, săptămâna trecută, la Institutul Cultural Român, în prezenţa autorului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close