Antena 3 CNN Actualitate Cultură O pictură a lui Leonardo Da Vinci, considerată piedută de secole, a fost descoperită într-o bancă elveţiană

O pictură a lui Leonardo Da Vinci, considerată piedută de secole, a fost descoperită într-o bancă elveţiană

O pictură a lui Leonardo Da Vinci, considerată piedută de secole, a fost descoperită într-o bancă elveţiană
de M.T.    |    04 Oct 2013   •   18:48

O pictură a lui Leonardo Da Vinci, despre care se credea că a fost pierdută sau chiar că nu a existat, a fost descoperită în seiful unei bănci elveţiene, informează The Telegraph.

Este vorba despre un portret, care o înfăţişează pe Isabella d’Este, o artistocrată din vremea Renaşterii, şi care a fost găsit într-o colecţie privată de 400 de lucrări a unei familii italiene ce a cerut să nu i se facă publică identitatea.

Portretul reprezintă o versiune completă, pictată a unei schiţe în creion pe care marele maestru al Renaşterii a executat-o în 1499, în Manova (Lombardia), susţine susrsa citată.

Timp de cinci secole, istoricii s-au întrebat dacă Leonardo a avut timp sau dorinţă de a dezvolta schiţa respectivă într-o pictură propriu-zisă.

Din câte se pare, după ce a văzut schiţa, Isabella d’Este i-a solicitat artistului să realizeze un portret complet, dar, la scurt timp, Leonardo a început să lucreze la una dintre capodoperele sale, Bătălia de la Anghiari, pe pereţii primăriei din Florenţa, apoi, în 1903, a început să picteze Mona Lisa.

Istoricii au considerat că Leonardo nu a mai avut pur şi simplu timp, sau interes, pentru a termina şi portretul Isabellei d’Este. Şi totuşi, descoperirea din Elveţia arată că artistul a lucrat în paralel.

Carlo Pedretti, profesor emerit de istoria artei şi un expert în studiul lui Leonardo la Universitatea California, nu are niciun dubiu că lucrarea îi aparţine lui Da Vinci.

„Am recunoscut imediat stilul său, mai ales la redarea feţei”, a afirmat expertul.

De asemenea, Pedretti a scris o scrisoare reprezentanţilor proprietarilor tabloului, în care povesteşte împrejurările în care ar fi putut fi pictată pânza.

„În octombrie 1514, Isabella d'Este se afla la Vatican, ca oaspete a papei Leon al X-lea, şi al fratelui acestuia, Giulio de Medici. Este imposibil ca ea să nu fi vrut să îl revadă cu acea ocazie pe Leonardo”, spune cercetătorul.

Datarea cu carbon, realizată la un laborator al Universităţii Arizona, a arătat că există o posibilitate de 95% ca portretul să fi fost realizat între 1460 şi 1650.

Totuşi, este nevoie de teste suplimentare pentru a determina dacă anumite elemente ale picturii au fost opera lui Leonardo sau ale unuia dintre elevii săi, a precizat Pedretti.

×
Subiecte în articol: leonardo da vinci
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close