Antena 3 CNN Actualitate Cultură Poeta Ana Blandiana, laureată a două premii internaţionale de poezie

Poeta Ana Blandiana, laureată a două premii internaţionale de poezie

Poeta Ana Blandiana, laureată a două premii internaţionale de poezie
29 Oct 2007   •   16:24

Poeta Ana Blandiana a primit două distincţii literare internaţionale, "Premiul internaţional de poezie al oraşului Aquila" din Italia, care i-a fost decernat pe 13 octombrie, şi premiul sârbesc "Fecioara cu trei mâini", care i-a fost decernat pe 23 octombrie, la Belgrad. "Premiul internaţional de poezie al oraşului Aquila" este cea de-a treia distincţie italiană obţinută de poeta româncă, după premiul "Camaiore" şi premiul "Giuseppe Acerbi", ca urmare a succesului volumului de versuri "Un tempo gli alberi avevano occhi", publicat în 2004 la Editura Donzelli din Roma.

Acelaşi premiu a fost decernat la ediţiile precedente şi poetului sirian Adonis, englezului Walkot, rusului Evgheni Evtuşenko, japonezului Kikuo Takano şi italianului Edoardo Sanguinetti.

Cel de-al doilea premiu, decernat poetei în cadrul Târgului de Carte de la Belgrad, poartă titlu "Fecioara cu trei mâini", după numele unei vestite icoane bizantine aflate în Serbia. Alături de Ana Blandiana, câştigătoarea premiului pe 2007, la eveniment s-a aflat şi poeta rusă Bela Ahmadulina, care a primit aceeaşi distincţie în 2006.

Ana Blandiana este autoarea a trei cărţi traduse în limba sârbă în ultimii ani, un volum de poeme, tradus de Petru Cârdu, şi două volume de eseuri.

Ana Blandiana, una dintre cele mai cunoscute autoare din România, a semnat peste 30 de volume, fiind tradusă în Germania, Franţa, Italia, SUA, Norvegia, Suedia, Albania, Marea Britanie, Rusia, Ungaria, Polonia, Letonia, Estonia, Serbia, Bulgaria.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close