Antena 3 CNN Actualitate Cultură Premieră LA FILLE MAL GARDÉE, la Opera Naţională Bucureşti

Premieră LA FILLE MAL GARDÉE, la Opera Naţională Bucureşti

Premieră LA FILLE MAL GARDÉE, la Opera Naţională Bucureşti
08 Dec 2014   •   16:38

„La Fille mal gardée”, în traducere mot à mot „Fata prost păzită”, este un balet comic care a făcut istorie datorită artiştilor care, de-a lungul timpului, l-au pus în scenă în diverse variante, datorită subiectului său simplu şi accesibil şi posibilităţii de a fi transpus în dans pe care acesta o oferă.„La Fille mal gardée” este una dintre cele mai importante creaţii ale coregrafului Sir Frederick Ashton.Unul dintre cei mai importanţi creatori ai secolului XX, Sir Frederick Ashton (1904-1988), cu o activitate de peste şase decenii în arta dansului, a impus în balet, prin stilul său, o combinaţie între eleganţă şi mişcări extrem de dificile din punct de vedere tehnic. Frederick Ashton este considerat a fi creatorul stilului englezesc de balet, cele mai importante lucrări ale sale fiind, în afară de „La Fille mal gardée”, capodopere precum „Marguerite et Armand” şi „Variaţiuni simfonice”.

Principalele provocări ale baletului „La Fille mal gardée” pentru dansatori se referă la capacitatea acestora de a aborda personajul nu numai din punct de vedere tehnic, ci şi interpretativ.

Deşi pare simplu, din punctul de vedere al coregrafiei, personajul Lise este foarte dificil de interpretat. Sunt foarte multe salturi de executat, cu cerinţe specifice. Nu este uşor nici pentru Colas. Din punct de vedere tehnic, sunt multe elemente care sunt dificil de executat, spune Johan Kobborg, care va interpreta în spectacol un rol travesti: văduva Simone. 

La premiera din data de 13 decembrie, Alina Cojocaru va dansa în rolul ,,Lise”, celebra balerină fiind începând cu anul 2013 invitat permanent al Operei Naționale București.

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close