Antena 3 CNN Actualitate Cultură Premieră modială. ?Tinereţe fără tinereţe?, adaptarea lui Coppola după Eliade

Premieră modială. ?Tinereţe fără tinereţe?, adaptarea lui Coppola după Eliade

Premieră modială. ?Tinereţe fără tinereţe?, adaptarea lui Coppola după Eliade
21 Oct 2007   •   13:05

Francis Ford Coppola şi-a prezentat sâmbătă, în premieră mondială, la festivalul de la Roma, filmul realizat în România după o nuvelă de Mircea Eliade - „Tinereţe fără tinereţe”. Filmul era aşteptat cu nerăbdare, deoarece Coppola nu a mai fost prezent de zece ani pe ecrane. Primele reacţii ale criticilor sunt măsurate, mai ales că însuşi regizorul a declarat că filmul ar trebui văzut de două ori pentru a fi bine înţeles.

Pe covorul roşu de la Roma, marele regizor a fost însoţit de interpretul principal, renumitul actor britanic Tim Roth, şi de actriţa germană de origine română Alexandra Maria Lara. În afara câtorva roluri, distribuţia cuprinde numai actori români, între care regretatul Adrian Pintea, Marcel Iureş şi Florin Piersic Jr. Coppola a dorit ca „Tinereţe fără tinereţe” să nu semene cu super-producţiile de la Hollywood, ci mai degrabă cu un film studenţesc.

Filmările au avut loc în România şi au fost finanţate chiar de regizor din venitul fabricii sale de vinuri. Scenariul adaptat după Mircea Eliade are în centru un profesor de lingvistică de 70 de ani, care este lovit de trăsnet chiar când dorea să se sinucidă. El îşi redobândeşte miraculos tinereţea şi capătă o nouă şansă de a-şi împlini visele. Coppola crede că are multe în comun cu eroul filmului: după ce a cunoscut celebritatea în tinereţe, trăieşte din nou emoţiile unui tânăr regizor la 68 de ani.

Regizorul a primit, la conferinţa de presă, mult mai multe aplauze decât filmul, abordat cu prudenţă de critici. "Nu e un film uşor. Este foarte complex, joacă pe simboluri şi trebuie într-adevăr văzut de două ori pentru a fi înţeles. La prima vedere poate părea cam prea complex şi chiar confuz” spunea Thomas Radigk, critic de film german, în timp ce italianul Sandro Calice este de părere că „Cine se aşteaptă la un film clasic de Coppola nu ar trebui să-l vadă. Coppola însuşi spune că a vrut să facă ceva diferit. E un film despre bătrâneţe şi evaluarea propriei vieţi, despre un om care caută răspunsuri”.

Criticii agenţiei France Presse consideră că filmul este „straniu, mistic, fantastic” dar „nu mai puţin fascinant”. Lansarea pentru public este programată în noiembrie, în Franţa, şi în decembrie, în Marea Britanie şi Statele Unite.

Antena 3

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close