Antena 3 CNN Actualitate Cultură Premiul Goncourt, oferit scriitorului Gilles Leroy, pentru "Alabama Song"

Premiul Goncourt, oferit scriitorului Gilles Leroy, pentru "Alabama Song"

Premiul Goncourt, oferit scriitorului Gilles Leroy, pentru "Alabama Song"
05 Noi 2007   •   14:24

Scriitorul Gilles Leroy a fost recompensat luni cu cel mai prestigios premiu literar francez, Goncourt, pentru romanul său "Alabama Song". Romanul lui Leroy, "Alabama song", este jurnalul imaginar al Zeldei, soţia scriitorului american Scott Fitzgerald şi a fost publicat la editura Mercure din Franţa. Titlul romanului vine de la denumirea unuia dintre cele mai cunoscute cântece din "Mahagonny" de Bertold Brecht. Scott şi Zelda Fitzgerald au format un cuplu care a şocat prin teribilităţile sale, cei doi reprezentând cu succes ideea de boemie şi de libertate. Gilles Leroy explorează în romanul său culisele vieţii Zeldei, beţia de la începuturile relaţiei, modul în care a fost sedusă, în 1918, această "frumoasă sudistă", fiica unui judecător din Alabama, de chipeşul ofiţer Scott Fitzgerald, care "dansează uimitor toate dansurile din lume" şi care aspiră să devină scriitor.


Cei doi s-au căsătorit şi au devenit apoi parte a înaltei societăţi newyorkeze: "Ni se plăteau averi pentru a face publicitate şi noi nu trebuia decât să facem efortul de a sosi acolo la timp, proaspeţi, zâmbitori şi în ţinute decente. Noi am inventat publicitatea şi marketingul", ar fi spus cuplul teribil.

Gilles Leroy, în vârstă de 48 de ani, este autorul a aproximativ zece romane. A debutat ca jurnalist, iar la începutul anilor '90 s-a dedicat exclusiv scrisului, primul său roman fiind „Habibi", publicat în 1987.

Premiul Goncourt, cel mai important premiu literar din Franţa, a fost înfiinţat în 1903 şi premiează "cea mai bună proză de ficţiune a anului".

Antena3.ro  


×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close