Antena 3 CNN Actualitate Cultură Presa internaţională: Chiuariu nu a fost plăcut de Bruxelles

Presa internaţională: Chiuariu nu a fost plăcut de Bruxelles

Presa internaţională: Chiuariu nu a fost plăcut de Bruxelles
10 Dec 2007   •   10:11

Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi-a atras ostilitatea Comisiei Europene atunci când a criticat activitatea procurorilor anticorupţie şi a încercat să-l demită pe Doru Ţuluş. Deşi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze decizia de a demisiona a Ministrului Justiţiei, presa internaţională nu a trecut cu vederea atitudinea oficialilor europeni. Observatorii internaţionali susţin că Guvernul român de centru a permis încetinirea ritmului reformelor după aderarea ţării la Uniunea Europeană, lucru care nu e privit cu ochi buni de Bruxelles. Agenţiile de presă internaţionale comentează demisia ministrului român al Justiţiei, Tudor Chiuariu şi subliniază că justiţia este încă un domeniu sensibil în România. Agenţia de presă Reuters scrie că procurorii anticorupţie încearcă din luna septembrie să obţină avizul preşedintelui României pentru anchetarea lui Chiuariu, dar eforturile lor au fost împiedicate de divergenţele de natură procedurală dintre Guvern şi Preşedinţie. Pe de altă parte, France Presse insistă că demisia lui Tudor Chiuariu a venit din cauza presiunilor exercitate de preşedintele Traian Băsescu, care a cerut premierului român să îl înlocuiască pe ministrul Justiţiei. Motivul fiind compromiterea imaginii justiţiei româneşti, din cauza anchetei care îl vizează.

Agenţia americană Associated Press detaliază scandalul de corupţie care a dus la demisia ministrului român şi arată că Chiuariu este departe de a fi realizat ceea ce a făcut fostul ministru Monica Macovei.

Agenţia americană aminteşte de reformele anticorupţie promovate Macovei, în comparaţiei cu antipatia pe care şi-a atras-o Chiurariu după ce a cerut înlăturarea unui procuror care investiga mai mulţi politicieni.

Antena 3

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close