Antena 3 CNN Actualitate Cultură Punerea în scenă a ?Versetelor satanice? provoacă nemulţumire în Germania

Punerea în scenă a ?Versetelor satanice? provoacă nemulţumire în Germania

Punerea în scenă a ?Versetelor satanice? provoacă nemulţumire în Germania
28 Mar 2008   •   21:17

Scandalul ?Versetelor satanice? este departe de se fi stins. De această dată, controversa este legată de punerea în scenă a ?Versetelor Satanice?, de Salman Rushdie. O adaptare a romanului va avea premiera mondială duminică, al un teatru din apropierea Berlinului. Decizia a stârnit nemulţumirea unei importante asociaţii musulmane din Germania, care a reacţionat imediat.

?Regretăm faptul că sentimentele religioase ale musulmanilor sunt tratate atât de provocator?, a declarat Ali Kizilkaya, preşedintele Consiliului islamic din Germania, citat de Mediafax. A precizat însă că nu va împiedica desfăşurarea spectacolului. Piesa, în regia lui Uwe Eric Laufenberg şi Marcus Mislin, va fi pusă în scenă la teatrul Hans-Otto din Potsdam.

Romanul ?Versetele satanice?, scris de indianul Salman Rushdie, a fost publicat şi în România, în decembrie 2007. Cărţile au fost epuizate în doar câteva zile.

SALMAN RUSHDIE, CITIND DIN "VERSETELE SATANICE"



Cartea a apărut în 1988, în Anglia, şi vorbeşte despre fragmente din Coran ce nu i-ar aparţine Profetului şi despre toleranţa faţă de zeii preislamici. Aceste lucru a stârnit revoltă în rândul musulmanilor, care au văzut cartea drept o blasfemie. În 1989, ayatollahul Khamenei, liderul spiritual al Iranului, l-a condamnat la moarte pe autorul cărţii printr-un decret religios, prin care era acuzat de blasfemie. De atunci, Salman Rushdie a fost obligat să stea ascuns.

La 20 de ani de la apariţie, cartea continuă să provoace proteste de stradă, în Pakistan şi Iran, iar în India a frost interzisă înainte de apariţia ei pe piaţă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close