Antena 3 CNN Actualitate Cultură S-a descoperit cea mai veche înregistrare audio (ASCULTĂ ÎNREGISTRAREA)

S-a descoperit cea mai veche înregistrare audio (ASCULTĂ ÎNREGISTRAREA)

S-a descoperit cea mai veche înregistrare audio <font color=red>(ASCULTĂ ÎNREGISTRAREA)</font>
28 Mar 2008   •   12:31

Cea mai veche înregistrare audio datează din anul 1860 şi a fost descoperită de o echipă de cercetători britanici. Cântecul popular ?Au clair de la lune", interpretat de o voce feminină, a fost înregistrat de inventatorul Edouard-Léon Scott de Martinville, relatează New York Times.

Melodia a fost înregistrată cu 17 ani înainte ca Thomas Edison să inventeze fonograful, folosind un ?fotoautograf? ce retranscria undele sonore pe o foaie de hârtie înnegrită cu fumul unei lămpi cu ulei.

Dezavantajul acestui procedeu consta în faptul că înregistrarea nu putea fi reascultată.

Cercetătorii de la Institutul naţional Lawrence Berkeley din California au reuşit să redea zece minute din melodie. Aceştia au utilizat o tehnologie care permite înregistrarea de pe hârtie prin intermediul unui cap de citire virtual.

Printre cei care au lucrat la ?traducerea? fonoautogramei se numără doi istorici de la "First Sounds?, Patrick Feaster şi David Giovannoni. În februarie 2008, aceştia au găsit 12 fonoautograme oferite de Edouard-Léon Scott de Martinville Academiei de Ştiinţe şi Institutului Franţei.

Cei de la ?First Sounds? au eliminat fluctuaţiile de viteză şi au filtrat cu atenţie vocea mascată de zgomotul de fond.

Înregistrările au fost prezentate, joi, la Universitatea Stanford, cu ocazia conferinţei anuale a Asociaţiei pentru Colectarea Înregistrărilor Sonore.

ASCULTAŢI AICI CEA MAI VECHE ÎNREGISTRARE AUDIO

Antena3.ro

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close