Antena 3 CNN Actualitate Cultură Sarkozy: "Băsescu e o persoană cu convingeri. Ca şi mine, se plasează în acţiunea concretă"

Sarkozy: "Băsescu e o persoană cu convingeri. Ca şi mine, se plasează în acţiunea concretă"

Sarkozy: "Băsescu e o persoană cu convingeri. Ca şi mine, se plasează în acţiunea concretă"
04 Feb 2008   •   10:23

Franţa urmăreşte două obiective majore: continuarea dezvoltării unei strategii de apărare eficace şi relansarea relaţiei cu Alianţa Nord-Atlantică. Acestea sunt doar două dintre temele despre care Nicolas Sarkozy a vorbit într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei. Şeful statului francez este de părere că relaţia dintre România şi Franţa ar trebui să intre într-o nouă fază, mai dinamică. "Nu este vorba aici de o simplă formulă, ci de un conţinut concret, care implică întărirea dialogului nostru politic, a schimburilor noastre economice, a cooperării noastre în materie de securitate şi de apărare, (...) în special pe dosarele sensibile precum politica energetică, politica europeană de apărare şi securitate, sau reforma politicii agricole comune", a declarat preşedintele Sarkozy.

În legătură cu situaţia din Irak, preşedintele francez susţine că majoritatea statelor sunt pregătite pentru retragerea trupelor şi participarea la reconstrucţia ţării.

Întrebat dacă are trăsături comune cu preşedintele Traian Băsescu, Sarkozy a declarat că există asemănări. "Preşedintele Băsescu este un om de caracter şi o persoană cu convingeri. Ca şi mine, se plasează în acţiunea concretă. Sunt convins că dialogul nostru va fi deschis, prietenesc şi fructuos pentru cele două ţări ale noastre".

Sarkozy a salutat organizarea reuniunii la vârf a NATO în România, nou membru al Alianţei, ce reprezintă o dovadă a reunificării marii familii euro-atlantice.

Preşedintele Franţei a trasat şi principalele obiective ale ţării sale. "În materie de apărare, Franţa urmăreşte două obiective majore: continuarea dezvoltării unei Europe a apărării eficace şi relansarea relaţiei sale cu Alianţa Nord-Atlantică." În ceea ce priveşte imigraţia, Sarkozy este de părere că acest subiect reprezintă o provocare considerabilă pentru Europa.

"Politica noastră în materie este clară, căci este de bun-simţ: străinii în situaţie ilegală trebuie întorşi în ţara de origine, conform legii şi cu respectarea drepturilor omului. Normal că aceste măsuri nu vor putea fi decât individuale, ţinându-se cont de situaţia fiecărui străin în ceea ce priveşte dreptul francez, european şi internaţional", a explicat şeful statului francez.

Antena 3

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close