Antena 3 CNN Actualitate Cultură Scandalul imigranţilor: Wall Street Journal compară regimul italian cu cel din Zimbabwe

Scandalul imigranţilor: Wall Street Journal compară regimul italian cu cel din Zimbabwe

Scandalul imigranţilor: Wall Street Journal compară regimul italian cu cel din Zimbabwe
06 Noi 2007   •   14:29

"Expulzarea în masă a imigranţilor din Italia, demolarea forţată a taberelor de rromi şi discursurile politicienilor italieni pe acestă temă, menite a atrage electoratul. Nu este vorba de Rusia lui Vladimir Putin, nici de Zimbabwe a lui Robert Mugabe, ci realitatea din Italia". Aşa începe un articol de marţi din Wall Street Journal despre tensiunile iscate în ultima perioadă dintre Roma şi Bucureşti.

Şi jurnaliştii de la ?The independent? prezintă situaţia din Italia, menţionând că un lider al unei formaţiuni neo-fasciste din Italia cere expulzarea a 200.000 de imigranţi.
Decretul lege prin care Italia poate expulza imigranţii care comit infracţiuni grave a fost înaintat preşedintelui Giorgio Napolitano la câteva ore de la moartea Giovannei Reggiani, soţia amiralului italian, care a decedat în urma atacului românului Nicolae Mailat, notează cei de la The Independent. Expulzarea imigranţilor a început la scurt timp, cel puţin 38 de români din localitatea Lecce fiind trimişi acasă.

Iniţiatorul acestei legi este fostul comunist Walter Veltroni, actualul primar al Romei şi lider Partidului Democrat. Politicianul ?iubirii şi a ordinii?, Veltroni a insistat că măsurile împotriva românilor sunt îndreptăţite. Rivalul acestuia, liderul formaţiunii neo-fasciste Alianţa Naţională, Gianfranco Fini, a declarat că 200.000 de imigranţi, în special cei din Roma, ar merita să fie expulzaţi, adăugând că expulzarea ar trebui aplicată nu doar infractorilor, ci şi celor care nu au nicio sursă de venit.

Coaliţia opoziţiei, în frunte cu Silvio Berlusconi a anunţat că nu va vota decretul-lege în Parlament, decât dacă va fi semnificativ îmbunătăţit.

Corespondentul ?The Indepedent? la Roma apreciază că premierul Romano Prodi se confruntă şi cu probleme externe, invocând reacţiile preşedintelui şi premierului din România, care au atacat această nouă lege şi au blamat manifestările xenofobe îndreptate împotriva românilor. Situaţia românilor care lucrează legal în Italia este prezentată de presă ca fiind grea, deoarece ura italienilor îi face să trăiască în nesiguranţă.


?Le Monde? avertizează că rromii sunt maltrataţi chiar şi în ţările de unde provin
Presa franceză arată că 4 români au fost bătuţi în suburbiile Romei în noaptea de vineri, fiind spitalizaţi în stare gravă şi tot atunci intra în vigoare decretul-lege pprivind expulzarea imigranţilor, cetăţeni UE, care comit infracţiuni grave. Decret ce ?contravine demnităţii umane şi drepturilor fundamentale ale omului?, notează jurnaliştii de la Le Monde.

Ministrul Internelor, Giuliano Amato, a declarat pentru ziarul ?La Repubblica? că gestul guvernului are ca intenţie uciderea din faşă a problemei imigranţilor, pe care o compară cu un ?tigru care riscă să iasă din cuşca sa?, şi tocmai pentru a evita expulzările de tip xenofob.

Publicaţia ?Le Monde? avertizează că în presa occidentală cuvântul ?român? a devenit sinonim cu ?rrom?. Sigur că este vorba de reticenţa faţă de o etnie, dar rromii s-au făcut într-adevăr vinovaţi de infracţiuni şi au creat diverse probleme în interiorul UE. Totuşi, adaptarea şi integrarea rromilor sunt dificile, dar nu suferă comparaţie cu problemele cu care se confruntă rromii în general: sărăcie lucie, marginalizare şi discriminare legată de locul unde pot locui, de sănătate, educaţie, de dreptul de muncă.

Italienii care vor să-i trimită pe rromi în ţara unde s-au născut, ar trebui să aibă în vedere că nici în România, Bulgaria sau Slovacia, rromii nu sunt trataţi ca ?acasă?, fiind supuşi unor tratamente poate mai dure, scrie le Monde.

Antena3.ro

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close