Antena 3 CNN Actualitate Cultură Scrisori ale lui Van Gogh expuse la New York

Scrisori ale lui Van Gogh expuse la New York

Scrisori ale lui Van Gogh expuse la New York
26 Sep 2007   •   16:53

?Arta durează, iar viaţa este scurtă şi trebuie să aşteptăm răbdători în timp ce încercăm să ne vindem pielea cât mai scump?, scria pictorul olandez Vincent Van Gogh într-o scrisoare către prietenul său Emile Bernard. Douăzeci de scrisori rare, redactate de Vincent Van Gogh şi adresate poetului francez Emile Bernard, vor fi expuse începând de vineri la Muzeul Morgan din New York, până în ianuarie. Scrisorile, care prezintă concepţiile despre viaţă şi artă ale celebrului pictor, au fost redactate în perioada 1887 ? 1889. Van Gogh susţinea în una dintre scrisori că ?trebuie să mănânci bine, să ai o casă confortabilă, să te culci din când în când cu o femeie, să-ţi fumezi pipa şi să-ţi bei cafeaua în linişte?, pentru a produce creaţii de bună calitate.

Astăzi creaţiile lui Van Gogh se vând pentru sume de zeci de milioane de dolari. Tabloul ?Portrait of Dr. Gachet? (foto) a fost vândut în 1990 pentru suma de 82,5 milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitaţie.

Celebru pentru utilizarea unor culori puternice, Van Gogh a scris în scrisorile expuse la New York şi despre problemele de sănătate pe care le-a avut după ce a fost internat într-un ospiciu din Saint-Remy, Franţa, în urma tulburări mintale. Artistul s-a sinucis în 1890.

Curatorul Muzeului Morgan, Jennifer Tonkovich, a declarat că este pentru prima dată în 70 de ani când aceste scrisori sunt expuse în public. Aceasta este cea mai mare colecţie de scrisori redactate de Van Gogh care nu aparţine Muzeului din Amsterdam, dedicat pictorului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close