Antena 3 CNN Actualitate Cultură Shakira stârneşte conflicte între presă şi Guvern în Afganistan

Shakira stârneşte conflicte între presă şi Guvern în Afganistan

Shakira stârneşte conflicte între presă şi Guvern în Afganistan
20 Noi 2007   •   17:12

Un concert al Shakirei, în care celebra columbiancă dansează cu mişcări lascive de şolduri pe celebrele sale melodii, difuzat la un post de televiziune privat afgan, a stârnit conflicte între guvernul şi presa independentă din Afganistan, informează publicaţia britanică Telegraph. Ministrul afgan al Culturii şi liderii islamici au avertizat cel mai mare post de televiziune privat din Afganistan că vor suporta consecinţele difuzării concertului Shakirei, celebră pentru mişcările sale scenice sexy. Postul Tolo TV este ameninţat cu judecata de către autorităţile afgane, care vor să ia măsuri drastice împotriva presei audiovizuale cu convingeri liberale din această ţară.

Acest incident este ultimul semn al conflictului în creştere provocat de diferenţele între opiniile conservatoare ale autorităţile afgane şi reformele liberale sprijinite de ţările vestice, de la căderea regimului taliban, în 2001.

O nouă legislaţie draconică privind media va fi în curând semnată de preşedintele Hamid Karzai, după ce a fost aprobată recent de parlamentul de la Kabul. Noile legi vor da mai multă putere autorităţilor de a cenzura emisiunile de televiziune şi vor forţa posturile TV să difuzeze mai multe programe religioase.

Concertul Shakirei a provocat nemulţumiri, chiar dacă bustul ei a fost blurat. Mai mulţi lideri islamici şi parlamentari au atacat emisiunea în care a apărut "o cântăreaţă şi dansatoare goală din Statele Unite", susţinând că starul "inspiră sinucigaşii cu bombă".

Deşi media independentă afgană a cunoscut o renaştere din 2001, aceasta se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor şi liderilor islamici.

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a situat Afganistanul pe locul 142 din 196, într-un top al libertăţii presei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close