Antena 3 CNN Actualitate Cultură Steve Făinaru, jurnalistul de origine română care a câştigat premiul Pulitzer în 2008 (VIDEO)

Steve Făinaru, jurnalistul de origine română care a câştigat premiul Pulitzer în 2008 (VIDEO)

Steve Făinaru, jurnalistul de origine română care a câştigat premiul Pulitzer în 2008 <font color=red>(VIDEO)</font>
08 Apr 2008   •   13:10

Steve Făinaru, jurnalist de origine română, a primit premiul Pulitzer pentru cel mai bun reportaj internaţional. Corespondent al Washington Post, Steve s-a ocupat de subiectul războiului din Irak încă din 2004. În 2006, munca i-a fost parţial răsplătită, odată cu nominalizarea la premiile Pulitzer pentru cel mai bun reportaj. Succesul nu s-a lăsat aşteptat, iar 2 ani mai târziu, Făinaru a luat acasă multrâvnitul premiu. Reportajul lui Făinaru are ca subiect războiul. Un război crud, purtat într-o ţară străină pentru o cauză mondială: lupta împotriva terorismului pe frontul din Irak.

INTERVIU CU STEVE FĂINARU:  

Început...

S-a născut în Mountain View, California, la sud de San Francisco. După divorţul părinţilor Ellen şi Bob, Steve şi fratele său mai mic, Mark, s-au stabilit în Bay Area, potrivit allbusiness.com.

Mama reporterului mărturiseşte că familia lor a fost una veşnic interesată de ştiri, cei doi fraţi aflându-se mereu ?în mijlocul evenimentelor?. Ellen nu poate uita figura fiului ei cel mare, Steve, în timp ce rostea un discurs legat de războiul din Vietnam, în şcoala generală. Era foarte serios şi convins că menirea lui este să se facă auzit. 30 de ani mai târziu, băiatul devenit bărbat va fi înfruntat războiul din Irak, în căutare de senzaţional.

Originile române ale lui Steve provin de la bunicul din partea tatălui, Harry Făinaru.
Diplomat detaşat în Statele Unite în anii ?50, Harry a scris pentru un cotidian român din Detroit. Bunicul din partea mamei nu a fost nici el străin de lumea slovelor. L. Wolf Gilbert a fost, totodată, critic de divertisment la New York Clipper şi compozitor muzical.

Steve Făinaru a urmat cursurile uneia dintre cele mai prestigioase facultăţi de jurnalism din Statele Unite, în cadrul Universităţii din Missouri.

De la sport, în mijlocul luptei

După terminarea facultăţii, în 1984, Steve Făinaru s-a dedicat sportului. A început timid, colaborând cu publicaţii mai puţin cunoscute. La 24 de ani, lucrând pentru ziarul Courant, i-a fost încredinţată misiunea de a realiza materiale despre echipa americană de baseball Red Sox. S-a mutat apot la Boston Globe, unde a petrecut 11 ani. Pe parcursul colaborării cu echipa de aici, a terminat şi cursurile de master în afaceri internaţionale la Universitatea Columbia, obţinând o diplomă care să arate că se pricepe şi la ?business?.

Momentul decisiv în carieră a venit în 2000, când s-a alăturat echipei Washington Post, tot ca reporter sportiv. Colegii îl descriu ca fiind suficient de dur cât să supravieţuiască, cu mintea limpede cât să îşi dea seama ?ce se peterece în jur?.

STEVE FĂINARU, EMOŢIONAT DE APLAUZELE COLEGILOR LA DECERNAREA PREMIILOR PULITZER



Steve a fost marcat de momentul ?11 septembrie 2001?, când a decis să se implice mai mult în tot ce înseamnă ştiri. Aventura în Irak a început, însă, în 2004. ?Era o poveste atât de importantă încât a trebuit să fac parte din aceasta?, spune Steve.

Întrebat dacă s-ar întoarce în Irak, Steve nu spune ?nu?. ?M-aş întoarce, dar nu cum am fost înainte. Era de-a dreptul extenuant, dar aveam şi satisfacţii?, mărturiseşte reporterul, citat de allbusiness.com.

VEDEŢI AICI BIOGRAFIA LUI STEVE FĂINARU

Citiţi şi ?WASHINGTON POST - MARELE CÂŞTIGĂTOR AL PREMIILOR PULITZER"

Sintia Radu, Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close