Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ştrumfii aniversează 50 de ani de existenţă (VIDEO)

Ştrumfii aniversează 50 de ani de existenţă (VIDEO)

Ştrumfii aniversează 50 de ani de existenţă <font color=red>(VIDEO)</font>
25 Mar 2008   •   12:15
Ştrumfii sunt aniversaţi, joi, la Institutul francez din Bucureşti. Delegaţia Valonia-Bruxelles va susţine o conferinţă, în limba franceză, intitulată "Ştrumfii au 50 de ani! Cum a căpătat opera lui Peyo un caracter universal". Reuniunea are ca scop aniversarea a 50 de ani de la crearea personajelor animate. Cu această ocazie, Jean Auquier, directorul Centrului Belgian al Benzii Desenate va ţine un discurs.

Primele imagini ale ştrumfilor au putut fi văzute într-un episod al serialului "Johan et Pirlouit", pe 23 octombrie 1958.

Pentru a le serba "ziua de naştere", în Belgia şi în alte ţări europene se vor desfăşura numeroase activităţi culturale.

Jean Auquier a fost jurnalist de presă scrisă, cu ceva timp înainte de a contribui la crearea unui muzeu consacrat promovării şi conservării Benzii Desenate (1989).

Autor al mai multor expoziţii tematice de benzi desenate şi a numeroase monografii ale unor creatori celebri de benzi desenate, el este recunoscut, pe plan internaţional, ca un expert în materie.

Conferinţa va fi susţinută în limba franceză.

Pierre Culliford, creatorul Ştrumfilor s-a născut la Bruxelles, pe 25 iunie 1928. Supranumit Peyo, pentru că nepotul lui nu putea pronunţa corect "Pierrot", Culliford este şi autorul seriilor de benzi desenate "Johan et Pirlouit", "Benoît Brisefer et Poussy". Peyo a mai scris şi scenarii pentru alte serii celebre, precum "Natacha" şi "Jacky et Célestin".

În 1958, personajele benzii desenate ?Johan şi Pirlouit? fac cunoştinţă cu nişte fiinţe fabuloase, albastre şi foarte mici. Ştumfii au fost pictaţi în albastru pentru că soţia lui Peyo a fost de părere că această culoare se potriveşte cu decorul natural. Astfel, Madame Peyo a devenit coloristul Ştrumfilor.

Peyo a inventat chiar şi un limbaj al Ştrumfilor, pe când vizita sudul Franţei, împreună cu prietenul său André Franquin. Vrând să ceară solniţa de pe masă, Peyo spune, strănutând, "Dă-mi... schtroumpf!?". Cei doi prieteni se decid să înlocuiască în fraze cuvintele cheie prin "ştrumf" sau "a ştrumfa".

Peyo s-a stins din viaţă pe 24 decembrie 1992.

IMNUL ŞTRUMFILOR

Antena3.ro

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close