Antena 3 CNN Actualitate Cultură Surpriză la Veneţia. Leul de Aur a fost câştigat de taiwanezul Ang Lee

Surpriză la Veneţia. Leul de Aur a fost câştigat de taiwanezul Ang Lee

Surpriză la Veneţia. Leul de Aur a fost câştigat de taiwanezul Ang Lee
09 Sep 2007   •   10:17

Regizorului taiwanez Ang Lee a caştigat pentru a doua oară marele premiu al festivalului de film, Leul de Aur, de la Veneţia, pentru filmul „Lust, Caution”. Premiile de interpretare au revenit unor vedete de la Hollywood - Cate Blanchett şi Brad Pitt - dar, spre dezamăgirea publicului, amândoi au lipsit de la ceremonie. La doi ani după ce a cucerit primul Leu de Aur cu „Brokeback Mountain”, care i-a adus şi un Oscar, Ang Lee este din nou laureat la Veneţia. Filmul său „Lust, Caution”, o poveste de spionaj din China anului 1940, este deja controversat din cauza unor scene explicite de sex. Cineastul originar din Taiwan şi-a dedicat premiul regretatului Ingmar Bergman şi nu a uitat să mulţumească juriului, prezidat tot de un chinez.

Premiul de interpretare feminină i-a revenit lui Cate Blanchett pentru filmul „I'm not there”, în care joacă rolul unui bărbat - cântăreţul Bob Dylan. Actriţa a fost reprezentată la Veneţia de Heath Ledger, unul din ceilalţi cinci actori care-l interpretează, în film, pe Dylan în diferite momente ale vieţii sale.

O altă surpriză a fost premiul de interpretare masculină acordat lui Brad Pitt pentru rolul banditului Jesse James din „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford”. Criticii mizau mai degrabă pe partenerul lui Pitt în film, Casey Affleck. Premiul a fost înmânat unui trimis al producătorilor care s-a scuzat faţă de public că nu este Brad Pitt.

Un alt premiu care va suscita controverse este Leul de Argint pentru regie, decernat lui Brian de Palma pentru „Redacted”. Filmul, foarte şocant, descrie violul şi uciderea unei fetiţe irakiene de către soldaţi americani. De Palma şi-a exprimat speranţa că imaginile sale vor grăbi retragerea americanilor din Irak.

Juriul Festivalului a omagiat şi doi veterani ai marelui ecran. Regizorul italian Bernardo Bertolucci a fost distins cu un Leu de Aur special, pentru contribuţia sa la arta filmului. Colegul său rus Nikita Mihalkov, care a prezentat la Veneţia primul său film după nouă ani de pauză, a primit un Leu de Argint pentru întreaga sa operă.

Antena 3

×
Parteneri
Marius Budăi, anunțul momentului pentru pensionarii români
x close