Antena 3 CNN Actualitate Cultură Tabăra de creaţie de la Hobiţa este în paragină (VIDEO)

Tabăra de creaţie de la Hobiţa este în paragină (VIDEO)

Tabăra de creaţie de la Hobiţa este în paragină <font color=red>(VIDEO)</font>
12 Aug 2007   •   18:06

Elogiat peste hotare, dar batjocorit la el acasă. Este vorba despre titanul de la Hobiţa, Constantin Brâncuşi şi opera sa. Tabăra de sculptură, realizată în cinstea sculptorului, este acum un adevărat dezastru. În ea pasc nestingheriţi caii şi vitele localnicilor, iar jumătate din opere au fost distruse sau luate de viituri. Sculptori recunoscuţi acum internaţional care şi-au expus operele la Hobiţa au venit să le vadă, dar nu le-au mai găsit.

Sculpturi sparte, roase de intemperiile vremii, urme de lanţ de la priponirea cailor şi de păr de la animalele care s-au atins pe ele. Aşa arată tabăra de sculptură de la Hobiţa, realizată în anii '80, în memoria titanului, Constantin Brâncuşi. Din cele 22 de opere expuse aici, doar 10 mai sunt de găsit, restul au fost luate de viituri. Sculpturile se află doar la 150 de metri de Casa memorială ?Constantin Brâncuşi? la Hobiţa. Toţi turiştii ştiu că dacă ajung în satul natal al marelui sculptor trebuie să vadă şi tabăra cu operele de artă. Rămân, însă, profund dezamăgiţi când ajung aici.

Creaţiile au fost realizate de mari artişti plastici recunoscuţi acum peste hotare. Când au venit să le vadă, nu le-au mai găsit. Printre ei, sculptorul grec, Iorgos Iliopoulos care nu şi-a mai găsit la Hobiţa decât locul pe care s-a aflat aceasta. Un alt sculptor dezamăgit de ceea ce a văzut la Hobiţa este Niculai Bandarău. Autorităţile nu par să se trezească nici în al 12-lea ceas. Terenul pe care se află tabăra de sculptură a fost revendicat, iar de opere nu se mai ocupă nimeni.STAREA TABEREI DE CREAŢIE ESTE DEPLORABILĂ

 

Antena 3

×
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close