Antena 3 CNN Actualitate Cultură Tablouri de Monet, Sisley şi Bruegel furate dintr-un muzeu cu intrarea gratuită

Tablouri de Monet, Sisley şi Bruegel furate dintr-un muzeu cu intrarea gratuită

Tablouri de Monet, Sisley şi Bruegel furate dintr-un muzeu cu intrarea gratuită
06 Aug 2007   •   17:20

Tablouri valoroase de Monet, Sisley şi Bruegel au fost furate de la un muzeu de artă din Nisa. Jefuitorii s-au prezentat duminică după-amiază la ?Musée des Beaux - Arts?, situat în centrul oraşului Nisa, unde intrarea era gratuită. Ei au ameninţat personalul muzeului cu arme, au luat tablourile şi au dispărut. Potrivit directorului general adjunct al muzeului, Monique Bailet, două dintre lucrările furate au mai făcut obiectul unui furt, din acelaşi muzeu, pe 21 septembrie 1998. Este vorba de două tablouri în ulei, unul de Claude Monet, ?Falaises pres de Dieppe?, pictat în 1897 şi celălalt de Alfred Sisley, ?Allée de peupliers de Moret?, realizat în 1890.

Cele două tablouri au fost regăsite intacte la o săptămână după furtul lor, pe un vas în reparaţii ancorat în portul Saint-Laurent-du-Var. Autorii jafului, printre care s-a numărat şi unul dintre angajaţii muzeului, au fost între timp prinşi şi condamnaţi.

Opera semnată de Sisley ?Allée de peupliers de Moret? a mai fost sustrasă o dată în 1978, în timp ce se afla la o expoziţie la Marsilia, tabloul fiind găsit câteva zile mai târziu în canalizarea oraşului.

Celelalte două opere furate duminică sunt semnate de Jan Bruegel şi sunt cunoscute sub titlurile ?Alegoria apei? şi ?Alegoria pământului?.

Poliţia judiciară din Nisa, însărcinată cu ancheta acestui jaf, a luat în considerare ideea unui furt ?comandat?, pentru că aceste opere nu pot fi vândute pe piaţa neagră de obiecte de artă. Muzeul de arte Frumoase din Nisa deţine o impresionantă colecţie de opere impresioniste şi post-impresioniste, printre care se numără şi sculpturi ale lui Rodin.

Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close