Antena 3 CNN Actualitate Cultură Tamara Buciuceanu-Botez împlineşte 87 de ani. ”Am să iau de la capăt ceea ce am făcut!“

Tamara Buciuceanu-Botez împlineşte 87 de ani. ”Am să iau de la capăt ceea ce am făcut!“

Tamara Buciuceanu-Botez împlineşte 87 de ani. ”Am să iau de la capăt ceea ce am făcut!“
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    10 Aug 2016   •   08:42

Tamara Buciuceanu-Botez, supranumită „Doamna comediei româneşti“, împlineşte miercuri 87 de ani. 

Recent, actriţa a fost recompensată cu premiul pentru întreaga carieră, în cadrul TIFF Sibiu, unde a declarat: „Am trăit două vieţi: a mea, care (...) face 87 de ani, şi tot a mea, 64 de ani de teatru. Mă simt foarte tânără, bucuroasă, fericită că văd atâta lume. Înseamnă că nu m-a uitat nimeni. Pentru invitaţia pe care mi-a făcut-o Tudor Giurgiu, regizorul şi directorul acestui festival, vreau să îl încredinţez de toată stima şi toată consideraţia mea. Merită! Aduce oamenilor cultură şi ăsta e cel mai mult bine pe care îl poate face. Ce-o să mai fac dacă mă întreabă cineva? Am să iau de la capăt ceea ce am făcut!“, potrivit Adevărul.ro.

Actrița Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. A frecventat cursurile Institutului de Teatru ''Vasile Alecsandri'' din Iași (1948-1951), transferându-se în anul IV la București, unde a absolvit Institutul de Teatru, la clasa profesorului Ion Bălțățeanu (1952).

Tamara Buciuceanu-Botez, supranumită ''Doamna comediei românești'', este una dintre reprezentantele Generației de Aur a teatrului românesc. A debutat în 1952, pe scena Teatrului Giulești (actualul Odeon), cu rolul Marfa din ''Makkar Dubrava''.

De-a lungul celor 60 de ani de activitate a fost angajată a Teatrului de Comedie, a Teatrului de Operetă timp de nouă ani și a Teatrului Bulandra până la pensionare. A colaborat cu Teatrul Național de Televiziune, cu Teatrul Radiofonic, cu Teatrul Constantin Tănase, cu Teatrul Național din București și cu cel din Iași. 

Numele ei este legat de spectacole precum: ''Piatra din Casă'', ''Cei doi tineri din Verona'', ''Domnul Puntilla și sluga sa Matti'', ''Pălăria florentină'', ''Gaițele'', ''Contesa Maritza'', ''Văduva veselă'', ''Lăsați-mă să cânt'', ''Vânzătorul de păsări'', ''Voievodul țiganilor'', ''Sânge vienez'', ''Marco Polo'', ''My Fair Lady'', ''Nepotul'', ''Azilul de noapte'', ''Joc de pisici'', ''Titanic vals'', ''Interviu'', ''Rețeta fericirii'', ''Tartuffe'', ''Dimineață pierdută'', ''Somnoroasa aventură'', ''Romeo și Julieta la început de noiembrie'', ''Scaunele'', ''Cumetrele'', ''Doctor fără voie'', ''Domnișoara Nastasia'', ''Mamouret'', "Însemnările unui necunoscut", ''Așteptând la arlechin'', ''Divorțul de aur''. A interpretat-o pe Chirița în 80 de spectacole, pe scena Teatrului Național din Iași, sub îndrumarea regizorului Alexandru Dabija.

Teatrul Național Radiofonic a prezentat, la 22 noiembrie 2008, premiera absolută a spectacolului ''Curajul femeii în dragoste sau Femeia secolului XXI'' de Felix Anton Rizea, având-o în distribuție pe Tamara Buciuceanu-Botez, alături de alți mari actori ca: Ileana Stana Ionescu, Virgil Ogășanu, Monica Ghiuță, Ion Haiduc ș.a.

A fost invitată de onoare în spectacolul ''Aplauze... aplauze'' (premiera în 2010), dedicat celor peste 30 de ani de carieră a cuplului Stela Popescu — Alexandru Arșinel, în cadrul stagiunii 2012-2013 a Teatrului de Revistă Constantin Tănase.

Tamara Buciuceanu-Botez a creat personaje pline de culoare în filme precum: ''Titanic-vals'' (1964), ''Toate pânzele sus'' (1976), ''Alo, aterizează străbunica!'' (1981), ''Grăbește-te încet'' (1981), ''Primăvara bobocilor'' (1985), seria ''Liceenii'' — ''Declarație de dragoste'' (1985), ''Liceenii'' (1986), ''Extemporal la dirigenție'' (1987), ''Liceenii rock'n roll'' (1990), ''Liceenii în alertă'' (1992) în care a dat viață celebrei profesoare de matematică supranumită ''Isoscel'', ''Paradisul în direct'' (1994), ''Sexy Harem Ada Kaleh'' (2001), ''Nunta mută'' (2008).

De-a lungul timpul i-a avut alături de ea pe platourile de filmare, pe scena teatrelor sau în studiourile de televiziune pe mulți dintre marii actori români, dintre care îi amintim pe George Constantin, Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu, Tora Vasilescu, Dem Rădulescu, Ion Lucian, Puiu Călinescu, Marius Pepino, Radu Zaharescu, Nicu Constantin, Toma Caragiu, Mitică Popescu.

Marea actriță a avut, în 2012, o apariție extraordinară în filmul ''Toată lumea din familia noastră'', în regia lui Radu Jude, peliculă desemnată câștigătoare la festivalurile de la Sarajevo (Premiul "Inima orașului Sarajevo"), Namur (trofeul "Bayard d'Or" pentru cel mai bun film francofon) și Sfântu Gheorghe (Trofeul Anonimul 2012).

A fost solicitată să joace și în serialele TV: ''Chirița în provincie'' (2002), ''Agenția matrimonială'' (2005), ''Cuscrele'' (2005).

TVR Media a lansat, în 2006, DVD-ul ''Tamara Buciuceanu'' ce cuprinde o selecție din aparițiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

În 2010, a realizat un dublaj memorabil de voce, un record de dublaj Disney (interpretare la 81 de ani și 58 de ani în activitate), la filmul ''Prințesa și Broscoiul'', în rolul Mamei Odie, în original vocea aparținându-i lui Jeniffer Lewis.

Tamara Buciuceanu-Botez deține peste 20 de premii pentru interpretare, dintre care amintim: Premiul pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii și Cultelor (4 aprilie 2002), premiul UNITER pentru întreaga activitate (5 aprilie 2004), Premiul de excelență din partea TVR Internațional (2009) și Premiul de excelență la Gala Premiilor UNITER (2011), Premiul Gopo pentru întreaga activitate (2012). Actriței i s-a înmânat Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a festivalului TIFF 2008, fiind totodată protagonista unei proiecții speciale a filmului ''Cuibul de viespi'', producție a anului 1987, în regia lui Horea Popescu, una din comediile spumoase ale cinematografului românesc.

În decembrie 2013, actriței i s-a decernat Premiul "Aristizza Romanescu" pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Academiei Române pe anul 2011, desfășurată în Aula Academiei Române.

La primirea distincției, în cadrul evenimentului ce a avut loc în Aula Academiei Române, Tamara Buciuceanu-Botez a ținut un scurt discurs."E greu la deal, e foarte greu, dar dacă trăim, trebuie să trăim ca și cum am fi nemuritori", a spus actrița. "Sunt mândră că sunt româncă, îmi iubesc țara și neamul și mulțumesc lui Dumnezeu că mai trăiesc", a mai spus marea artistă.

Aceasta a mulțumit colaboratorilor săi și familiei pentru sprijinul pe care i l-au acordat de-a lungul timpului.

''Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă", a adăugat aceasta, menționând că a învățat că "demnitatea, cinstea și generozitatea se plătesc foarte scump". 

A fost distinsă cu titlul onorific de Societar de onoare al Teatrului Național București (14 aprilie 2004) și a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală (4 septembrie 2011). De asemenea, în 2007, Zonta Club București, care are ca misiune promovarea femeilor din România, i-a acordat actriței premiul de excelență. 

Lectorul universitar Bogdana Darie a lansat, în mai 2013, volumul ''Tamara Buciuceanu. O viață închinată scenei'', o carte ce spune povestea vieții și carierei artistei.

Tamara Buciuceanu-Botez a fost căsătorită timp de 34 de ani cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996). Cei doi soți nu au avut copii.

La 23 iunie 2014, președintele Traian Băsescu i-a acordat actriței Tamara Buciuceanu-Botez distincția Ordinul Național "Steaua României" — în grad de Cavaler, "în semn de înaltă apreciere, pentru remarcabilele interpretări artistice susținute pe cele mai importante scene din țară, pentru dragostea, dăruirea și talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale".

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: zi de nastere
Parteneri
Horoscop rune 3-9 aprilie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close