Antena 3 CNN Actualitate Cultură Teatrul Naţional din Bucureşti îşi schimbă înfăţişarea. Lucrările vor dura trei ani

Teatrul Naţional din Bucureşti îşi schimbă înfăţişarea. Lucrările vor dura trei ani

Teatrul Naţional din Bucureşti îşi schimbă înfăţişarea. Lucrările vor dura trei ani
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Feb 2011   •   23:05

Teatrul Naţional din Bucureşti îşi schimbă înfăţişarea. A trecut prin cutremure şi incendii, iar acum s-au găsit bani pentru consolidarea lui. Lucrările vor dura trei ani, însă la final, vom avea un teatru mult mai prietenos: cu cafenele, galerii de artă şi o scenă, în aer liber, pe acoperiş.

Clădirea Teatrului Naţional din Bucureşti este în pericol, în caz de cutremur. “Expertizele din 2002 şi 2005 au demonstrat că această construcţie a devenit fragilă”, a declarat Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional.

Încă din 2007 s-a încercat renovarea lui, însă abia acum s-au găsit şi banii. Ministerul Culturii vrea să transforme clădirea teatrului... într-un spaţiu mai prietenos.

Schimbarea la faţă a Teatrului Naţional din Bucureşti ar putea începe în luna martie. Conducera teatrului a semnat deja contractul iar lucrările s-ar putea întinde pe aproape trei ani.
 
Vor fi trei etape. Mai întâi, va fi înlăturată faţada din beton, iar în subsolul sălii mari a Teatrului Naţional va fi amenajată o sală de repetiţii. Apoi, va începe consolidarea sălilor de spectacol începând cu Sala Mare care va avea doar 800 de locuri şi terminând cu sălile Atelier şi Studio. În noua organizare a Teatrului va fi desfiinţată Sala Amfiteatru. Vor apărea în schimb spaţii pentru cafenele, librării şi galerii de artă în foaierul teatrului. Şi parcarea din faţa teatrului se transformă: va fi un parc, în care bucureştenii îşi vor putea da întâlnire.

Odată cu renovarea TNB, Teatrul de Operetă va trebui să cedeze Sala Studio, pe care o foloseşte de mai bine de douăzeci de ani.

“Sala cea mai bună, cea mai ofertantă, Sala Studio, care este acum a Operetei şi care are posibilitatea de modificare în trei ipostaze este unică în Europa”, a precizat Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional.

Din toamnă, Opereta se va muta în spatele Bibliotecii Naţionale, într-un cort special construit de Ministerul Culturii.

Lucrările vor începe imediat după ce Ministrul Culturii va semna contractul. Valoarea lor se ridică la 48 de milioane de euro.

 

×
Subiecte în articol: Teatrul National renovare
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close