Antena 3 CNN Actualitate Cultură Trei desene ale lui Leonardo da Vinci, descoperite pe spatele uneia dintre picturile sale

Trei desene ale lui Leonardo da Vinci, descoperite pe spatele uneia dintre picturile sale

Trei desene ale lui Leonardo da Vinci, descoperite pe spatele uneia dintre picturile sale
18 Dec 2008   •   15:43

Trei desene care ar putea aparţine lui Leonardo da Vinci au fost descoperite pe spatele tabloului "Fecioara cu Pruncul Iisus şi Sfânta Ana", al celebrului artist, expus la muzeul Luvru din Paris, a anunţat, joi, instituţia, potrivit AFP.
Desenele, ce reprezintă un cap de cal şi o jumătate de craniu, au fost găsite de un specialist al departamentului, în momentul în care a ridicat tabloul, pentru a-l transporta la un laborator, unde urma să îl analizeze, spune cei din conducerea instituţiei.
Prezenţa desenelor a fost confirmată de examinări ulterioare, în colaborare cu Centrul de Cercetare şi Restaurare a Muzeelor din Franţa. Cu această ocazie, a fost descoperit un alt desen ce îl înfăţişează pe Iisus copil, jucându-se cu un miel.
"Chiar dacă stilul acestor desene seamănă cu cel al lui Leonardo da Vinci, cercetările vor continua, pentru a descifra originea lor", a precizat muzeul parizian.
Schiţele sunt realizate pe un panou din lemn de plop, format din patru plăcuţe verticale. desenele sunt dificil de observat cu ochiul liber, dar au putut fi fotografiate cu ajutorul unei camere cu infraroşu.
Capul de cal, înalt de 18 centimetri şi lat de 10 centimetri, este orientat spre stânga.
Al doilea desen este o schiţă de 16,5 x 10 centimetri ce reprezintă o jumătate de craniu, cu o cavitate orbitalã, o parte din cavitatea nazală şi o jumătate de mandibulă.
Desenul de pe a patra plăcuţă este aproape invizibil cu ochiul liber. Este înalt de 15 centimetri şi îl prezintă pe Iisus copil cu capul uşor întors spre dreapta, jucându-se cu un miel. Aceasta pare să fie o schiţă a lui Iisus pentru tabloul "Fecioara cu Pruncul Iisus şi Sfânta Ana", au declarat specialiştii francezi.
Descoperirea este considerată a fi una excepţională, pentru că desenele sunt executate pe spatele unor tablouri finisate şi sunt foarte rare. Până acum, nicio astfel de schiţă de Leonardo da Vinci nu a mai fost descoperită, potrivit comunicatului muzeului Luvru.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: leonardo da vinci
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close