Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ucraina şi-a dat acordul pentru deschiderea unui Institut Cultural Român la Kiev

Ucraina şi-a dat acordul pentru deschiderea unui Institut Cultural Român la Kiev

Ucraina şi-a dat acordul pentru deschiderea unui Institut Cultural Român la Kiev
18 Iul 2008   •   17:28

Ministul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat vineri, la finalul întrevederilor cu Volodimir Ogrîzko, omologul său ucrainean, că vecinii noştri de la nord şi-au dat acordul pentru deschiderea unui Institut Cultural Român la Kiev, cu o filială la Cernăuţi. Totodată, ministrul român a afirmat că partea ucraineană va avea pe viitor "o abordare constructivă" şi în ceea ce priveşte solicitarea României privind deschiderea unui consulat general la Ujgorod şi a unui oficiu consular în localitatea Zlatna, aflată în apropierea frontierei cu România.

De asemenea, cei doi miniştri au anunţat că în luna septembrie a acestui an va avea loc o întrevedere a unei comisii mixte de experţi români şi ucraineni în care se vor analiza rezultatele monitorizării asupra îndeplinirii drepturilor minorităţii ucrainene din România şi a minorităţii româneşti din Ucraina, precum şi oportunitatea reluării procesului de monitorizare.

Astfel, ministrul Comănescu a subliniat că respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale reprezintă un criteriu fundamental în ceea ce priveşte procesul de aderare al Ucrainei la Uniunea Europeană. "Sunt convins că şi colegii mei ucraineni înţeleg acest lucru foarte bine", a adăugat ministrul român, citat de Rompres.

Potrivit datelor MAE de la Bucureşti, în Ucraina comunitatea românească numără peste 400.000 de persoane (151.000 înregistraţi oficial ca români, iar 258.600 ca "moldoveni"), localizaţi în principal în regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odessa.

Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close