Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ultima carte Harry Potter s-a vândut deja în peste 11 milioane de exemplare

Ultima carte Harry Potter s-a vândut deja în peste 11 milioane de exemplare

Ultima carte Harry Potter s-a vândut deja în peste 11 milioane de exemplare
23 Iul 2007   •   10:24

A 7-a carte din seria Harry Potter („Harry Potter and the Deathly Hallows”), lansată la nivel mondial sâmbăta trecută, este pe cale să bată toate recordurile de vânzări, estimându-se că în Marea Britanie s-au vândut deja peste trei milioane de exemplare iar în SUA aproximativ 8,3 milioane exemplare, un record pentru o carte lansată în această ţară.

Precedentul volum din seria Harry Potter („Harry Potter and the Half-Blood Prince”), lansat în luna iunie 2005, a înregistrat în primele zile de la lansarea pe piaţa din SUA o cifră de 6,9 milioane exemplare vândute. Editura britanică Bloomsbury estimează că, în cursul zilei de sâmbătă, numai pe piaţa din Marea Britanie au fost vândute peste trei milioane de exemplare din ultima carte din seria Harry Potter.

Editura se aşteaptă ca „Harry Potter and the Deathly Hallows” să depăşească recordul deţinut de precedentul volum, care în prima zi de la lansare s-a vândut în două milioane de exemplare. Editura nu a dat publicităţii nicio estimare pentru ziua de duminică, însă primele indicii lasă să se înţeleagă că este vorba de un fenomen de amploare.

Lanţul de librării WH Smith a anunţat că, în primele ore după expirarea embargoului, vineri la ora 23.01 GMT, a vândut un exemplar la fiecare 15 secunde. Lanţul de supermarketuri Asda, care a redus semnificativ preţurile de la 17,99 lire sterline la 4,99 lire sterline pe exemplar, a anunţat că în primele ore de la lansare au fost vândute 250.000 de cărţi iar grupul Waterstone's a vândut 100.000 de exemplare în două ore.

Semn al acestui entuziasm fără precedent în istoria literaturii, aproximativ 7.000 de persoane au aşteptat mai multe zile în faţa librăriei Waterstone's din Picadilly (Londra), una din cele mai mari din Europa, pentru lansarea ultimă cărţi din seria Harry Potter. De la Tokyo la Paris, de la Moscova la Montreal, milioane de fani au achiziţionat versiunea engleză a cărţii, fără a aştepta traducerea în limba naţională.

Duminică, cotidianul Independent on Sunday a dat publicităţii o estimare ne-oficială care vorbeşte de 20 de milioane de exemplare vândute sâmbătă la nivel mondial. Autoarea J.K. Rowling, în prezent cea mai bogată femeie din Anglia, a afirmat întotdeauna că 'Harry Potter and the Deathly Hallows' va fi punctul final al acestei saga lansate în urmă cu 10 ani.

J.K. Rowling urmează să plece în turneu promoţional în SUA, unde la sfârşitul lui 2009 urmează să se inaugureze în Florida un parc de distracţii consacrat ucenicului vrăjitor Harry Potter, care, potrivit cotidianului britanic „The Times” ar urma să coste aproximativ un miliard de dolari. Seria Harry Potter a debutat în 1997 şi între timp a fost tradusă în 64 de limbi, inclusiv în latină. Aproximativ 325 de milioane de exemplare din primele şase titluri s-au vândut până acum, potrivit cifrelor comunicate de editori.

Rompres

×
Parteneri
O tânără de 17 ani a murit nevinovată în Timişoara
x close