Antena 3 CNN Actualitate Cultură Un francez şi un german, laureaţii premiului Nobel pentru fizică

Un francez şi un german, laureaţii premiului Nobel pentru fizică

Un francez şi un german, laureaţii premiului Nobel pentru fizică
09 Oct 2007   •   13:04

Laureaţii premiului Nobel pentru fizică din acest an sunt cercetătorii Albert Fert din Franţa (foto dr) şi Peter Grunberg din Germania (foto stg). Cei doi fizicieni au fost recompensaţi pentru o descoperire care "a revoluţionat tehnicile care permit citirea informaţiilor stocate pe hard disk", a anunţat Academia regală de ştiinţe din Suedia, care decernează acest premiu. Cei doi cercetători şi-au desfăşurat activităţile de cercetare separat.

În 2006, premiul Nobel pentru fizică a fost acordat cercetătorilor americani John C. Mather şi George F. Smoot, pentru descoperirile lor în domeniul originii galaxiilor şi a stelelor.

Nobelul pentru medicină a fost decernat, luni, cercetătorilor americani Mario Capecchi şi Oliver Smithies şi britanic Martin Evans, pentru descoperirile lor în domeniul celulelor suşă.

În zilele următoare se vor decerna premiul Nobel pentru chimie, literatură şi pentru economie. Premiul Nobel pentru pace, singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel, va fi anunţat pe 12 octombrie.

Premiile Nobel, constând într-o diplomă, o medalie şi un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (circa 1,08 milioane euro), vor fi înmânate la Oslo pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea fondatorului lor, savantul şi filantropul suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close