Antena 3 CNN Actualitate Cultură Universitatea Yale trimite acasă artefactele incaşe (GALERIE FOTO)

Universitatea Yale trimite acasă artefactele incaşe (GALERIE FOTO)

Universitatea Yale trimite acasă artefactele incaşe <font color=red>(GALERIE FOTO)</font>
18 Sep 2007   •   13:30

Universitatea nord-americană Yale a acceptat să returneze miile de artefacte incaşe car fuseseră descoperite de unul dintre profesorii săi la Machu Picchu. Relicvele, descoperite între 1911-1915 de profesorul Hiram Bingham şi devenite exponate ale muzeului ?Peabody? al Universităţii Yale, se vor întoarce în Peru. După trei călătorii la situl arheologic de la Machu Picchu, Bingham a scos la lumina soarelui mii de obiecte, inclusiv mumii, obiecte ceramice şi oase. În 2003 artefactele au făcut parte dintr-o expoziţie flotantă, iar statul peruan a început negocierile privind recuperarea lor.

În 2006, guvernul peruan a ameninţat Yale că va acţiona împotriva sa în instanţă, dacă nu acceptă retrocedarea obiectelor incaşe. Cele două părţi au ajuns la o înţelegere şi astfel artefactele se vor întoarce în Peru pentru a fi expuse la un nou muzeu în Cuzco, aproape de Machu Picchu. Civilizaţia incaşă a condus Peru din 1430 până la venirea cuceritorilor de origine spaniolă în 1532. Oricare ar fi originile sale, Machu Picchu a fost transformat de incaşi într-un mic, dar extraordinar oraş.

Invizibil de dedesubt şi complet natural limitat, înconjurat de terase agricole suficiente pentru a hrăni populaţia, şi irigat de izvoare naturale, Machu Picchu pare să fi fost folosit de incaşi ca un oraş ceremonial secret.

Antena3.ro

GALERIE FOTO Sursa: BBC News

×
Parteneri
Informaţii de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
x close