Antena 3 CNN Actualitate Cum interpretează USR decizia ICCJ: Ne vor lua jandarmii la bătaie, la luat buletine, la ce?

Cum interpretează USR decizia ICCJ: Ne vor lua jandarmii la bătaie, la luat buletine, la ce?

Cum interpretează USR decizia ICCJ: Ne vor lua jandarmii la bătaie, la luat buletine, la ce?
15 Oct 2018   •   20:20

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a declarat luni, după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice, că este optimist că românii îşi vor exprima în continuare punctul de vedere prin intermediul protestelor. 

"Protestele spontane sunt un drept pe care cetăţenii au dovedit că ştiu să îl folosească. Ordonanţa 13 este cel mai bun exemplu pentru un astfel de protest şi sunt foarte optimist că în continuare cetăţenii români îşi vor exprima punctul de vedere atunci când va fi cazul prin astfel de proteste, care rămân spontane, dincolo de reglementarea Curţii, care într-adevăr clarifică un aspect, care de fapt obligă ca în cadrul unor proteste organizate să fie mai clară legătura cu instituţia sau spaţiul în care se întâmplă acest lucru", a arătat el, la o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului. 

Barna a adăugat că orice reglementare care "nu ţine de logică, de bun simţ, de natura umană" nu poate să producă efecte. 

"Dacă se adună în această seară sau săptămâna viitoare nişte oameni în faţa Guvernului, spontan, fără să existe un organizator, cine va fi sancţionat? Cei 10-20-50.000 de oameni, individual, fiecare? Ne vor lua jandarmii la bătaie, la luat buletine, la ce? În mod practic, efectele unei astfel de reglementări nu pot să existe. Dacă cetăţenii protestează, autorităţile vor lua act de acel protest. Nu pot fi alte consecinţe", a spus el. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, luni, un recurs în interesul legii şi a stabilit că există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice atunci când acestea se desfăşoară în pieţe ori pe căile publice - drum public, parte carosabilă şi trotuar - sau în locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. 

În luna iulie, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti (CAB) a sesizat ICCJ în legătură cu existenţa unei practici neunitare în instanţe cu privire la modul în care trebuie interpretate şi aplicate prevederile art. 3 din Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, mai precis sintagma "cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor sau a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat". 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close